Мінфін прозвітував про недостатні надходження до бюджету податків

Мінфін прозвітував про недостатні надходження до бюджету податків

Податкові надходження до загального фонду Державного бюджету за результатами 2018 року були на 8,1 млрд грн нижчими за планові, сягнувши 716,6 млрд грн. Про це з посиланням на оперативні дані Держказначейства повідомляє прес-служба Мінфіну. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на УНН.

“Незважаючи на перевиконання плану надходжень від податку на прибуток підприємств, податкові надходження до загального фонду державного бюджету за результатами року були на 8,1 млрд грн нижчими за планові і становили 716,6 млрд грн”, – повідомили у відомстві.

Мінфін назвав кілька з ключових чинників, які негативно вплинули на податкові надходження:

  • аванс по рентним платежам (в грудні 2017 року було сплачено 4,8 млрд грн, які були закладені в план 2018 року);
  • падіння виробництва тютюнових виробів (на 10,1% р/р за результатами 11-ти місяців 2018 року);
  • нижчі за закладені в припущення держбюджету ціни на нафтопродукти;
  • відсутність девальвації гривні;
  • менші обсяги імпорту природного газу.

Водночас, як зазначається, суми відшкодування ПДВ, яке здійснювалося автоматично, були вищими за прогнозовані. Крім того, податкові надходження до державного бюджету скориговано на 3,2 млрд грн, які було спрямовано до місцевих бюджетів на ремонт доріг (митний експеримент).

Неподаткові надходження до загального фонду державного бюджету, за даними Мінфіну, становили 99,1% від плану, “оскільки недовиконання надходжень від трансферту прибутку НБУ було компенсовано перевиконанням надходжень за іншими категоріями, передусім надходженнями від дивідендів та прибутку державних компаній”.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, Пенсійний фонд на кінець 2018 року накопичив 4,8 млрд грн непогашених позичок.