Міністерство економіки назвало найприбутковіші держкомпанії і галузі промисловості
https://zaxid.net/resources/photos/news/640x360_DIR/201809/1466668.jpg?201809301236

Міністерство економіки назвало найприбутковіші держкомпанії і галузі промисловості

100 найбільших держкомпаній торік збільшили прибутки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі опублікувало звіт за підсумками роботи 100 найбільших державних компаній за 2017 рік. До переліку найприбутковіших держкомпаній потрапили ПАТ «НАК «Нафтогаз України», ДП «Адміністрація морських портів України», ПАТ «Центренерго», ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго», ДП «Міжнародний аеропорт Бориспіль».

Як пише «Главком», згідно з торішніми результатами портфель зі 100 найбільших держкомпаній отримав чистий прибуток у 44,4 млрд грн, що майже на 38,5% більше ніж 2016 року. Загальна балансова вартість активів портфелю держкомпаній становить понад 1 509 млрд грн, що майже на 5% більше, ніж за результатами 2016 року.

«Підприємства регульованих державою галузей вкотре стали найприбутковішими у ТОП-100. Водночас, переважна більшість компаній, як і раніше, залишаються вкрай неефективними. Вихід у нас один – продовження реформи корпоративного управління тих стратегічних держкомпаній, що мають бути у власності держави, і прозора приватизація решти підприємств», – прокоментував результати роботи найбільших держкомпаній перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Згідно зі звітом за 2017 рік, найприбутковішою залишається нафтогазова галузь державного сектору економіки. Це стало можливим завдяки збільшенню чистого прибутку ПАТ «НАК «Нафтогаз України» до 39,3 млрд грн проти 17,8 млрд грн у попередньому році. Варто відзначити, що такий результат компанії становить майже 88,5% загального фінансового результату всього портфелю ТОП-100 держкомпаній загалом.

Основним фактором збільшення прибутку ПАТ «НАК «Нафтогаз України» торік стала перемога в арбітражних провадженнях проти ПАТ «Газпром», завдяки чому «Нафтогаз» отримав найбільший за 20 років чистий прибуток.

Підприємства електроенергетичної галузі торік зменшили прибуток на 33% до 4 млрд грн.

2017 року набагато кращим став фінансовий результат підприємств транспортної галузі – їхній прибуток становить 5,5 млрд грн. Порівняно зі збитком у 0,4 млрд грн у 2016 році, зафіксовано фактичне зростання прибутку майже в 15 разів. Найбільший прибуток в галузі показали ДП «Адміністрація морських портів України», ДП «Міжнародний аеропорт Бориспіль» та «Украерорух».

ПАТ «Укрзалізниця» закінчила 2017 рік із прибутком 0,1 млрд грн, проти 7,3 млрд грн збитків у 2016 році. Це найбільше вплинуло на позитивну динаміку загального показника галузі. ПАТ «Укрзалізниця» отримала прибуток вперше з 2013 року, що насамперед стало можливим завдяки індексації тарифів, зокрема на пасажирські перевезення, та дерегуляції тарифів на вантажні перевезення, зазначили в міністерстві.