На Донбас медіа-форумі обговорили проблеми української регіональної журналістики
https://volynonline.com/wp-content/uploads/2018/07/DSC08404.jpg

На Донбас медіа-форумі обговорили проблеми української регіональної журналістики

«Забезпечення незалежності місцевої преси – запорука формування громадянського суспільства», – такою була ключова теза дискусії про роздержавлення ЗМІ в Україні, яка відбулася в рамках Донбас медіа-форуму – 2018, що проходив у липні в Харкові. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Волинський Монітор.

Її учасники наголошували на необхідності використання досвіду Польщі та інших західних країн у формуванні незалежної місцевої преси, на врахуванні уроків наших найближчих сусідів, зокрема їхніх найуспішніших здобутків.

Цьогорічний Донбас медіа-форум уже вчетверте зібрав журналістів, медіаекспертів, політиків, викладачів, закордонних медійників, представників громадських організацій для обговорення актуальних проблем діяльності українських медіа, зокрема регіональних і передусім тих, які діють на Донбасі. Йшлося про проблеми редакцій регіональних ЗМІ, про створення локальних медіа та джерела їх фінансування, про саморегуляцію журналістських колективів і їхню співпрацю з різноманітними суспільними інституціями, про журналістську незалежність і солідарність, чутливий контент, гендерні виклики, проблеми меншин та багато іншого.

У дискусіях та майстер-класах взяли участь українські журналісти Олександр Білінський, Андрій Діхтяренко, Андрій Куликов, Марія Давиденко, Анастасія Станко, Наталя Гуменюк, Геннадій Чабанов, Наталя Курдюкова, В’ячеслав Петровський, Ольга Сіманович, Кирило Лукеренко, Віталій Голубєв та багато інших. Із зарубіжних гостей виступили консультант Ради Європи Стів Баклі, професор Гонконгського університету Кіт Річбург, кандидат наук із Кембриджського університету Джон Роозенбейк, прес-аташе Представництва ЄС в Україні Давід Стулік, балканські журналістки Марія Рістіч і Вельма Шаріч тощо.

Обговорювали актуальні проблеми журналістської освіти в Україні, зокрема якою вона має бути і чи потрібна загалом. Змагалися дві протилежні думки: освіта потрібна – її треба вдосконалювати і модернізувати; освіта не потрібна – достатньо школи журналістики і технічних навиків продукування журналістських матеріалів. Апелювали до європейського досвіду, зокрема і до системи освіти Польщі.

Донбас медіа-форум – 2018 став ефективним майданчиком обміну журналістським досвідом. Кіт Річбург поділився враженнями від репортерської роботи в гарячих точках світу, наприклад у Камбоджі, акцентуючи на проблемі примирення. Марія Рістіч ознайомила із досвідом балканських журналістів-розслідувачів, а Вельма Шаріч розповіла про збереження незалежної позиції в репортерській роботі при висвітленні конфліктів. Олександр Білінський, Світлана Колодій, Галина Халимоник, Інна Попова та інші журналісти поділилися досвідом трансформації та розкрутки локальних медіа. В’ячеслав Петровський розказав про роботу військового журналіста на Донбасі. Сергій Штурхецький ознайомив аудиторію зі стратегічними можливостями запуску та розвитку медіа-громад.

У контексті реформи місцевого самоврядування та комунальних ЗМІ питання заснування та просування локальних медіа звучало надзвичайно актуально. Ділилися першими кроками розкрутки локальних ЗМІ харківські, одеські, житомирські, рівненські журналісти. Апелювали до досвіду польської Асоціації місцевих газет, яка є спільнотою взаємообміну та взаємодопомоги. Йшлося про те, що журналістам необхідна незалежна професійна платформа для постійного обміну досвідом, яка би стала джерелом знань і допомоги. Інший важливий аспект існування медіа-громад – зацікавлення аудиторії змістом. Люди хочуть знати, що відбувається у регіоні правдиво, відкрито і швидко. Замовні матеріали, фінансовані місцевими олігархами, не мають тривалого успіху. Учасники дискусії наголошували на вибудовуванні зв’язків медіа-громад зі спільнотами, для яких вони працюють, торкалися й багатьох інших проблем сучасної української регіональної журналістики.

На форум приїхали понад 500 учасників з України та інших країн світу, відбулося 4 панельні дискусії, 20 майстер-класів, 5 публічних дискусій. Донбас-медіа форум вже вкотре став ефективним майданчиком для спілкування та просування новітніх журналістських здобутків.

Світлана КРАВЧЕНКО