На Львівщині починається робота з відновлення вежі Поморянського замку
Замок у Поморянах, ілюстраційне фото wikimedia creative commons, public domain, фото: Володимир Форостина

На Львівщині починається робота з відновлення вежі Поморянського замку

Про це повідомила засновниця української доброчинної організації «Спадщина.UA», яка займається відбудовою пам’яток національної спадщини у Львівській області. Як пише Польське радіо.

Наступного тижня розпочнеться робота з відновлення східної вежі замку у Поморянах на Львівщині. Про це повідомила засновниця української доброчинної організації «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів, яка займається відбудовою пам’яток національної спадщини у Львівській області.

На відновлення вежі Поморянського замку влада Львівської області виділила вже 3 мільйони гривень. Натомість на весь об’єм робіт потрібно удвічі більше. Це пов’язано з тим, що інші частини замку також потребують виконання ряду відновлювальних робіт. Кошти на це постійно збираються.

«Ми шукаємо підтримки та залучаємо усіх, кому не байдужа доля цього проекту», – сказала засновниця організації Ганна Гаврилів. На її думку, завершення відновлення східної вежі замку буде наприкінці року.

Ренесансний замок у Поморянах було збудовано у першій половині XVI століття. Його будівничим є подільський воєвода Ян Сєнінський. У 1620 році Якуб Собєський купив Поморяни разом із 17 навколишніми селами. Замок став не лише улюбленою резиденцією його сина Яна ІІІ Собєського, куди він приїжджав на полювання і організовував різні прийоми, але й також це була ключова оборонна фортеця під час турецьких воєн. У 1876 році замок перейшов до роду Потоцьких і аж до Другої світової війни був їхньою власністю. Зараз ця пам’ятка архітектури занепадає.

IAR/М.К.