НАБУ перевірить купівлю «Укрзалізницею» локомотивів General Electriс
https://zaxid.net/resources/photos/news/640x360_DIR/201809/1466305.jpg?201809242100

НАБУ перевірить купівлю «Укрзалізницею» локомотивів General Electriс

Детективи перевірять, чи не було штучно завищено ціни на локомотиви. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Солом’янський суд Києва надав детективам Національного антикорупційного бюро доступ до документів «Укрексімбанку», які пов’язані з угодою про постачання локомотивів General Electric «Укрзалізниці».

Відповідну постанову було винесено 6 вересня, передає «Укрінформ».

«Надати детективам НАБУ… тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять охоронювану законом таємницю і перебувають у володінні ВАТ «Державний експортно-імпортний банк», з наданням можливості ознайомитися з ними», – йдеться в постанові.

Зокрема, суд надав доступ до договорів, укладених за участю Укрексімбанку та УЗ, згідно з якими зазначені підприємства домовилися про передачу локомотивів на умовах фінансового лізингу. Суд також надав доступ до договорів купівлі-продажу між Укрексімбанком, ТОВ «Джиі Україна» і ПАТ «Укрзалізниця», згідно з якими підприємства домовилися про постачання банку локомотивів для подальшої передачі їх банком у фінансовий лізинг підприємству залізничного транспорту.

Крім того, суд надав детективам доступ до листування з іншими суб’єктами господарювання та органами влади з приводу укладення банком договорів постачання локомотивів.

Рішення чинне протягом одного місяця з дня його прийняття. У разі відмови виконувати постанову суддя має право винести постанову про дозвіл на проведення обшуку.

Зазначають, що НАБУ порушило кримінальну справу на виконання рішення Солом’янського райсуду від 11 квітня 2018 року за заявою народного депутата. Він стверджував, що у 2018 році під час укладення договору фінансового лізингу між ПАТ «Укрзалізниця» і ВАТ «Укрексімбанк» було допущено суттєве завищення цін на локомотиви порівняно з ринковими, за якими здійснювалося постачання локомотивів іншим покупцям.

Як повідомлялось раніше, 23 лютого «Укрзалізниця» і GE Тransportation підписали рамковий договір про 15-річне партнерство для оновлення та модернізації рухомого складу українських залізниць. Він передбачає постачання до 225 локомотивів General Electric серії Evolution до 2034 року і їх довгострокове технічне обслуговування. За першим контрактом вартістю 140 млн доларів (з ПДВ), УЗ до кінця першого кварталу 2019 року отримає 30 тепловозів. Фінансування надав державний Укрексімбанк.

Партія локомотивів, яку поставить General Electric у співпраці з Крюківським вагонобудівним заводом – найбільша в історії незалежної України.

Локомотиви General Electric для України отримали назву «Тризуб». Перший «Тризуб» доправили в Чорноморськ 11 вересня.