«Нафтогаз» подав новий позов проти «Газпрому»

«Нафтогаз» подав новий позов проти «Газпрому»

Компанія вимагає компенсації за втрати у вартості української ГТС після будівництва Росією обхідних потоків. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

НАК «Нафтогаз України» подала новий позов проти російського газового монополіста «Газпрому». Про заявив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв це він сказав в ефірі 5 каналу в середу, 9 січня.

Коболєв уточнив, що позов поданий до Стокгольмського суду.

«Нафтогаз подав до суду проти «Газпрому» новий позов на 12 млрд доларів. Головна підстава цього позову – втрата вартості нашої ГТС через те, що «Газпром» побудує обхідні потоки і не виконає своїх зобов’язань перед Нафтогазом як власником контракту», – сказав Коболєв.

За його словами, це надасть можливість Україні компенсувати збитки від обходу транзиту російського газу.

«Тому що ми говоримо російським колегам: якщо ви будуєте і не хочете транспортувати – компенсуйте», – додав голова «Нафтогазу».

До слова, станом на листопад 2018 року вартість української газотранспортної системи була оцінена приблизно у 14 млрд доларів.

Зазначимо, що раніше стало відомо про те, що «Нафтогаз» стягнув з «Газпрому» 22 млн доларів пені за боргом, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Наприкінці лютого 2018 року Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги Нафтогазу, зобов’язавши Газпром виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за недопоставку газу за транзитним договором. З урахуванням боргу української сторони за поставлений газ близько 2,1 млрд доларів російська компанія залишилася винна 2,56 млрд доларів.