Національна рада оштрафувала телеканал NEWSONE, в тому числі через факти розпалювання ворожнечі

Національна рада оштрафувала телеканал NEWSONE, в тому числі через факти розпалювання ворожнечі

Національна рада оштрафувала телеканал NEWSONE, в тому числі через факти розпалювання ворожнечі, на суму 96,5 тис. грн. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на сторінку у фейсбуці Члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського.

Штраф застосовано до ТОВ «НОВИНИ 24 ГОДИНИ» (NEWSONE) через окремі висловлювання ведучих і гостей телеканалу, які порушують вимоги законів “Про телебачення і радіомовлення” і “Про інформацію”.

Серед заяв, які зафіксував моніторинг Національної ради, наприклад, є висловлювання В’ячеслава Піховшека – ведучого передачі «Інтерв`ю з О. Лукаш» на адресу ветеранів АТО:

«…Мы живем в обществе, которое устроено по принципу тотального беспредела. Любой человек, который называет себя ветераном АТО, считает, что у него есть индульгенция на убийство или он может убивать…».

Відповідно до вимог закону, єдиною санкцією, яку може застосувати Національна рада в цьому випадку, є штраф у розмірі 25% від суми ліцензійного збору, який дорівнює близько 100 тис. грн.

★ ★ ★

У відкритому засіданні Національної ради взяли участь експерти – представники Незалежної медійної ради Taras Shevchenko Oleksii Bratushchakі Українського інституту національної пам’яті, які надали експертизу щодо висловлювань, зафіксованих моніторингами регулятора.

З висновком Незалежної медійної ради можна ознайомитися тут: https://is.gd/xYYbWn

Також зі своїми оцінками висловлювань виступили численні громадські активісти і ветерани АТО, які також взяли участь в засіданні Національної ради.

Треба зазначити, що представники NEWSONE проігнорували засідання Національної ради, не зважаючи на те, що регулятор вже переносив розгляд цього питання на прохання керівництва телеканалу, а також запрошував на засідання офіційним листом і оголошенням на сайті.

Водночас до регулятора звернулися з листами Євген Червоненко і Андрій Лесик з проханням перенести розгляд результатів перевірки телеканалу через звернення до суду з позовною заявою про захист честі, гідності та ділової репутації, а також спростування інформації, що міститься в експертному висновку Незалежної медійної ради.

Отже, скоріш за все, NEWSONE оскаржуватиме штраф Національної ради в суді.

Менш з тим, Національна рада ухвалила рішення, яким зобов’язала телеканал привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства упродовж двох тижнів.

Далі буде…