«Немає сил боятися, хай б'ють, хай арештовують. Мирно ми не домовимося»: що відбувається в Мінську
Мітингувальники в Мінську протестують проти інтеграції Білорусі з Росією. Фото: Euroradio

«Немає сил боятися, хай б’ють, хай арештовують. Мирно ми не домовимося»: що відбувається в Мінську

В Мінську відбулися непогоджені акції проти «поглибленої інтеграції» з Росією. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Громадське.

7 грудня в Мінську відбулися непогоджені акції проти «поглибленої інтеграції» з Росією. Саме в цей день в Сочі зустрілись президенти Білорусі та Росії Олександр Лукашенко і Володимир Путін, і протестувальники побоюються, що саме там буде підписаний таємний договор про співробітництво. На мітинги, які тривали 5 годин, вийшло біля тисячі людей.

Что думають мешканці Мінська, чого побоюються і як пройшли акції — розповідає hromadske.

Чому люди вийшли на мітинги?

Учасники акцій виступають проти «поглибленої інтеграції» з Росією. 7 грудня в Сочі відбулась зустріч президентів Білорусі та Росії Олександра Лукашенка і Володимира Путіна. Лідери країн мали обговорити питання «поглибленої інтеграції» напередодні 20-ої річниці створення союзної держави Білорусі та Росії.

За словами Лукашенка, вони зустрілись, аби розглянути союзний договір між двома країнами. Путін сподівається, що Білорусь і Росія й надалі працюватимуть над зближенням економік.

Учасники акції в Мінську вважають, що в Сочі Лукашенко збирався підписати таємний договір з Росією

«Цю країну сторіччями молотили й молотили ціпами. Вона стікала кров’ю на хрестах. Але вона жива разом з нами. І такою країною не можна торгувати. Можна підписувати міжнародні договори, можна підписувати союзи, все, що завгодно, але з відома народу! Найбільший злочин — це таємно підписувати якісь пакти Молотова-Ріббентропа», — розповів один з учасників.

На проспекті Незалежності кілька сотень людей стали в «живий ланцюг». Вони заявили: «Немає сил боятися, хай бьють, хай арештовують. Ми мирно не домовимося».

В коментарі hromadske засновник білоруської патріотичної організації «Белый Легион» Сергій Бульба (Числов) заявив, що влада, в тому числі й російська, зацікавлена, щоби процес поглинання проходив спокійно й без заворушень, тому вона діє таємно.

«Оскільки процесс млявий — петлю на шиї затягують по міліметру — то вибуху суспільної думки немає. Хоча білоруси — проти союзу. Білоруській владі цей процес теж не дуже потрібен, але загоняє економіка, що зав’язана на Росію, і шантаж з боку РФ», — заявив Бульба.

В ЗМІ неодноразово з’являлась інформація про те, що Росія планує створити загальні органи управління, єдину валюту й податкову систему в межах союзного договору між країнами.

«Створення загальних органів буде розцінене білорусами як здача», — вважає Бульба.

Як реагували правоохоронці на протести в столиці?

Правоохоронці в Мінську просили людей розійтись і повторювали, що акція неузгоджена. Незважаючи на це, учасники говорили, що стоятимуть «до темноти» і допоки не закінчиться зустріч у Сочі.

«Міліція цього разу реагує адекватно, вочевидь, вказівок розганяти й арештовувати їм не давали. Але ми всі розуміємо, що будь-якої хвилини, якщо вказівка прийде, реакція буде дуже жорсткою. Цього й боїмося, ми ж усі звичайні люди, у нас діти, робота», — розповіла hromadske одна з учасниць акції, вчителька російської мови й літератури Ганна Севяринець.

Мітингувальники в Мінську протестують проти інтеграції Білорусі з Росією.
Фото: RFE/RL

Один з лідерів акції, співголова партії «Білоруська християнська демократія» (БХД) Павло Северинець розповів, що напередодні його доправили у відділок міліції й попередили про відповідальність за майбутню акцію. Северинець протокол підписувати не став, але міліція його відпустила. За його словами, таким чином правоохоронці дали «зелене світло» акції протесту.

«Я попередив міліцію, що вони мають бути разом з народом і захищати незалежність. На короткий час інтереси Лукашенка співпали з інтересами білоруської нації», — заявив Павло Северинець.

Але в певний моменти між протестувальниками й міліцією почалися сутички. На Жовтневій площі учасники акції намагались піднятися на сходи Палацу республіки, але співробітники міліції й люди в цивільному їх не пускали.

Протестувальники в Мінську намагаються піднятися на сходи Палацу республіки, їх не пускають правоохоронці
Фото: RFE/RL

Хто з суспільних діячів підтримав протести?

На Жовтневу площу вийшли й кілька політиків: співголова БХД Павло Северинець, він же був одним з лідерів акції, голова Об’єднаної громадянської партії Микола Козлов, голова руху «За свободу» Юрій Губаревич.

Микола Козлов заявив, що він виступає за скасування договору про союзну державу з Росією. На його думку, голови країн не мають права укладати угоди «таємно, як злодії».

До акції також доєднався лідер «Білоруської партії свободи» Сергій Висоцький, на сходах ратуші в центрі міста він заявив, що влада підійшла до червоної лінії, тому що «за спиною білоруського народу вирішується доля всієї країни».

Біля 17:00 акція завершилась. Під час акції затримали провокатора, який вигукував проросійські лозунги. Мітингувальники скрутили провокатора й передали правоохоронцям, які чергували на акції.

8 грудня білоруси планують знову вийти на акцію протесту на Жовтневу площу.