Новорічний скандал: Ланет відключив канал News One для своїх абонентів і буде відповідати в суді
Фото: facebook.com/newsone.ua

Новорічний скандал: Ланет відключив канал News One для своїх абонентів і буде відповідати в суді

Ланет оголосив про припинення з Нового року трансляції програм телеканалів NewsOne та Макси TV (Наш). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на m!nd.

В останній день Старого року, 31 грудня, один із найбільших українських провайдерів кабельного телебачення Ланет оголосив, що з Нового року припиняє показувати своїм абонентам телеканали NewsOne та Макси TV (Наш). Про це пише Ліга.нет.

Свій крок представники Ланет пояснили критичною кількістю порушень з боку NewsOne. Зокрема, канал отримував від Нацради попередження за недотримання правил мовлення в дні жалоби, а в серпні 2018 року регулятор виніс санкцію у вигляді попередження за порушення вимог закону – популяризацію або пропаганду «органів держави-агресора». До каналу Максі TV, за інформацією Ланет, також були застосовані санкції – «оголошення попередження» через недотримання умов ліцензії (зміна програмної концепції та логотипу).

Видання відзначило, що компанія Ланет входить до сфери впливу бізнесмена і екс-члена НКРЗІ Віктора Мазура і є №3 в Україні за кількістю абонентів кабельного ТБ. За цим показником Ланет поступається тільки Волі та Тріолану. А разом з тестовою версією OTT-сервіс Ланет ТВ (пакетом PROMO), в якому раніше був NewsOne, активними користувачами послуги є близько 300 000 людей по всій Україні. Такі дані наводить BigDataUa.

Спочатку жіночий телеканал Максі TV оформлений на Володимира Мураєва, батька Євгена Мураєва. Той до останнього часу був власником NewsOne. Але восени канал був переоформлений на Тараса Козака – депутата від Опозиційного блоку, який є заступником голови ГО Центр Правового Держави (керівник Віктор Медведчук).

За інформацією Ланет, NewsOne в його мережі донедавна був другим за популярністю інформаційним каналом після 112 Україна. Але ще до скандалу його обігнав Прямий. У загальному заліку всіх телеканалів провайдера мовник займав лише 15 сходинку, з часткою, яка трохи перевищує 1% (хоча в березні піднімався до 2%).

Як розповів Head of digital marketing Ланет Микола Андрущенко, прямих заборон на ретрансляцію телеканалів з боку відповідних органів немає. А оскільки співпраця з каналами – результат договірних стосунків, то «мати справу з такими сумнівними партнерами в подальшому ми не схотіли», – пояснює дії провайдера його менеджер. За його словами, у провайдера з телеканалами був ліцензійний договір із щорічним автоподовженням, яке на 2019 не зробили і завчасно про це повідомили канали.

У NewsOne спростували цю інформацію, заявивши, що договір між Ланет і Новини 24 години (офіційна юрособа каналу) закінчується тільки через рік – 31 грудня 2019 року. У телеканалі вважають, що провайдер порушив профільний закон.

NewsOne звернувся до глави ТБ-регулятора Юрія Артеменко з проханням перевірити Ланет на предмет дотримання законодавства та застосувати санкції. Микола Андрущенко визнав, що є також комерційний договір, на який посилається мовник і який містить дату 31 грудня 2019 року. Але в ньому також передбачена процедура розірвання. І в кінці листопада провайдер повідомив телеканал про припинення співпраці з ним і за цим договором.

Своєю чергою телеканал вже почав судитися з провайдером. За словами предствника Ланет Андрущенко, компанія отримала ухвалу господарського суду Києва про початок розгляду справи.

«22 грудня вони звернулися з позовом визнати недійсним розірвання договору з нами. 27 грудня суд виніс рішення почати розгляд і провести перше слухання 28 січня 2019 року. І власне сьогодні ми це отримали і дізналися», – розповів він.

Що стосується Нацради, то одразу кілька його членів повідомили редакції приблизно одне й те саме – відносини між провайдером і телеканалом, які не входять в універсальну програмну послугу (УПП, обов’язкове для трансляції в кабельних мережах), перебувають за межами зони відповідальності регулятора.