Передайте один одному знак миру: в Луцьку відбулося богослужіння за участю президента Польщі
http://monitor-press.com/images/issue/213/Prezydent_Duda_wizyta_12.jpg

Передайте один одному знак миру: в Луцьку відбулося богослужіння за участю президента Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда взяв участь у богослужінні в памʼять про жертв Волинської різні, яке відбулося 8 липня в костелі Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Волинський монітор.

У святій месі, що відбувалася в рамках вшанування 75-ї річниці Волинської різні, разом із президентом Анджеєм Дудою взяли участь посол Польщі в Україні Ян Пєкло, президентський міністр Войцех Колярський, керівниця Канцелярії президента Галина Шиманська, віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький, працівники Генерального консульства РП у Луцьку, представники міських та обласних органів влади, гості з Польщі та Німеччини, місцеві поляки і прихожани костелу.

Богослужіння очолив архієпископ, митрополит львівський Римо-католицької церкви Мечислав Мокшицький. До нього долучилися члени Конференції римо-католицьких єпископів України, екзарх луцький Української греко-католицької церкви, єпископ Йосафат Говера, єпископ володимир-волинський і турійський Української православної церкви Київського патріархату, владика Матфей і священики Луцької дієцезії РКЦ. Меса відбулася в супроводі хору та камерного оркестру «Iubilaeum» із Любліна під керівництвом диригента Томаша Оркішевського, який розпочав захід у костелі з виконання «Реквієму» Вольфганга-Амадея Моцарта.

«Ми зібралися в костелі в Луцьку, щоб у молитві схилитися над історією людства, згадуючи події, які назавжди змінили обличчя волинської землі», – сказав архієпископ Мечислав Мокшицький. У своїй проповіді митрополит пригадав слова Яна Павла II, із якими він у 2001 р. звернувся у Львові до поляків та українців: «Нехай прощення, надане й отримане, як животворний бальзам розіллється в кожному серці. Нехай завдяки очищенню історичної памʼяті всі будуть готові ставити понад усе те, що обʼєднує, ніж те, що ділить, щоби ми могли разом будувати майбутнє, яке ґрунтуватиметься на взаємоповазі, братерській співпраці та автентичній солідарності».

Перед прийняттям причастя присутні в костелі передали один одному знак миру, що в християнській традиції має особливе значення.

Символічним доповненням святої меси стали молитви, прочитані очільниками церков східного обряду в Україні: єпископом володимир-волинським і турійським УПЦ КП Матфеєм та екзархом луцьким УГКЦ, єпископом Йосафатом Говерою.

Президент Анджей Дуда був присутнім на богослужінні в луцькому костелі, проте не виголошував у храмі жодних промов. Після меси він передав єпископу Віталію Скомаровському, ординарію Луцької дієцезії, хрест, присвячений памʼяті вбитих поляків. Наступним пунктом програми перебування президента Польщі на Волині було вшанування жертв Волинської різні на місці, де колись знаходилося польське село Покута, а також на кладовищі в Олиці.

Під час вшанування 75-ї річниці Волинської різні президенти Польщі та України так і не зустрілися на спільних заходах. Президент Петро Порошенко 8 липня вирушив до Польщі, де вшанував памʼять українців, убитих у Сагрині, а згодом відвідав урочистості в селі Гончий Брід у Ковельському районі Волинської області.

Наталя ДЕНИСЮК
Фото: Анатолій ОЛІХ