Переміщення та працевлаштування громадян України в Польщі з наступного року зможе контролювати РПУ
https://www.yavp.pl/images/stories/images/articles/81c26438111f22fd0a4e73b30f25614285bb8832.jpg

Переміщення та працевлаштування громадян України в Польщі з наступного року зможе контролювати РПУ

Декларацію про співробитництво  та партнерство між вищими органами аудиту України та Польщі підписали у Львові. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Декларацію про співробитництво  та партнерство між вищими органами аудиту України та Польщі підписали у Львові. Документ передбачає проводити міжнародні аудити у різних сферах, зокрема у сфері соціальної політики та захисту прав і свобод громадян. Про це повідомляє YAVP.PL з посиланням на прес-реліз Рахункової Палати України.

Декларацію уже назвали “Львівською”, адже підписана вона саме у Львові очільниками найважливіших контролюючих органів двох країн Валерієм Пацканом (Рахункова палата України) та Кшиштофем Квятковські (Вища Палата Контролю Республіки Польща).

Довідка: Рахункова Палата України є постійно діючим органом зовнішнього державного фінансового контролю, що функціонує в Україні з 1996 р.
Вища Палата Контролю Республіки Польща контролює діяльність органів урядової адміністрації, Польського Національного Банку, державних юридичних осіб та інших державних організаційних одиниць з точки зору законності, економічності, ефективності, доцільності та сумлінності.
Декларацію уже назвали “Львівською”, адже підписана вона саме у Львові http://www.ac-rada.gov.ua
Tutaj wpisz tekst
Валерій Пацкан зазначив:

 

Для нас дуже важлива ця зустріч. Рахункова палата з березня цього року взяла курс на реформування і активно використовує досвід Вищої палати контролю Польщі. Наша робота сьогодні буде дуже плідною – ми підпишемо документи, важливі для обох сторін. Перший – це Львівська декларація про співробітництво та партнерство

Він зауважив, що в одній зі статей декларації відзначається, що обидві сторони планують проводити міжнародні аудити у різних сферах, зокрема у сфері соціальної політики та захисту прав і свобод громадян та підкреслив:

 

У зв’язку з цим, не відкладаючи у довгу шухляду, ми разом з паном президентом Кшиштофом Квятковські відразу даємо доручення нашим органам вивчити питання щодо проведення у наступному році міжнародного паралельного аудиту щодо реагування на проблеми, пов’язані з переміщенням, працевлаштуванням та соціальним захистом громадян на території держав Україна та Польща. Координацію цього аудиту бере на себе Рахункова палата України

 

Валерій Пацкан (Рахункова палата України) та Кшиштоф Квятковські (Вища Палата Контролю Республіки Польща) http://www.ac-rada.gov.ua
У свою чергу Кшиштоф Квятковські зазначив, що вищі органи аудиту України та Польщі вже дуже тісно співпрацюють, і відзначив зміни, які відбулися в Рахунковій палаті за останній час. Він сказав:

 

Сьогодні ми перший раз публічно оголошуємо про спільний контроль щодо працевлаштування українців у Польщі. Мені дуже подобається ця ініціатива Голови Рахункової палати. У Польщі на сьогодні працює близько 300–500 тисяч українців. Дуже важливо, щоби вони відчували, що їх добре сприймають, що вони працевлаштовані на тих самих умовах, що і поляки, щоби вони почували себе в нашій країні добре

Згідно з Львівською декларацією, сторони домовились продовжувати та розвивати дружнє двостороннє співробітництво; обмінюватися досвідом у галузі аудиту та підтримувати одна одну в процесі вдосконалення незалежного державного аудиту; прагнути разом, а також за участю вищих органів аудиту інших країн-членів EUROSAI провести міжнародні координовані аудити у сферах, що становлять особливу важливість, зокрема: охорони навколишнього природного середовища, а також попередження та ліквідації катастроф; науки і інновацій; соціальної політики та галузі захисту прав та свобод громадян.

Також сторони планують співпрацювати в розробці та подальшій реалізації довгострокової програми підтримки інституційного розвитку Рахункової палати України, в тому числі в межах програм та фондів Європейського Союзу, зокрема щодо створення в Україні навчального центру Рахункової палати.

Крім того, вже заплановано проведення спільних семінарів в 2018–2019 роках щодо інституційного розвитку вищих органів аудиту та імплементації ISSAI.