Політичні обличчя Nord Stream 2

Політичні обличчя Nord Stream 2

Французько-німецький союз заради послаблення газової директиви показує, що це не економіка накручує будівництво Nord Stream 2. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

9 квітня, найімовірніше, Європарламент підтримає газову директиву. Закон, який ускладнить, але не заборонить будівництво цього газопроводу, набуде чинності ще в половині поточного року, – вказує «Dziennik Gazeta Prawna».

Тим часом «Frankfurter Allgemeine Zeitung» оприлюднив, що Франція допомагала Німеччині послабити формулювання поправки до газової директиви. За те Німеччина підтримала директиву про авторські права в Інтернеті, на якій так наполягала Франція.

«FAZ» стверджує, що німецькі християнські демократи допомогли французам прийняти цю директиву після того, як 8 лютого вони отримали підтримку французів у Раді ЄС у дебатах щодо, саме, газової директиви.

Після того, як фірми залучені до будівництва Nord Stream 2 отримали політичні ґарантії, тепер німецькі політики заспокоюють своїх партнерів двома аргументами. Перший: від канцлерки Меркель і міністра економіки Альтмаєра прозвучали заяви, що Німеччина буде диверсифікувати джерела газу через будівництво терміналів скрапленого газу. Другий: Німеччина докладе зусиль, щоб зберегти транзит газу через Україну. Нинішня угода між Україною і Ґазпромом закінчується наприкінці поточного року. Торік міністр Альтмаєр наголошував, що «Німеччина рішуче підтримує Україну» у продовженні контракту.

У цій справі, як повідомляє «Dziennik Gazeta Prawna», тривають тристоронні переговори: Росія – Україна – Брюссель. Переговори супроводжує кампанія дезінформації, яку веде Ґазпром.

За інформацією «FAZ» російський монополіст повідомив Болгарію, що з 2020 року припиняє постачати їй газ через Україну, і що газ буде пливти через гілку трубопроводу TurkishStream, будівництво якої заплановано на цей рік. Замішання збільшила заява голови МЗС Угорщини, що Будапешт уклав з Ґазпромом угоди, які дозволять постачати газ, навіть якщо транзит територією України буде заблоковано.

Шуму навколо переговорів багато. Однак поки альтернативні маршрути не будуть готовими, Ґазпром не може повністю відмовитися від трубопроводів в Україні, – вказує «Dziennik Gazeta Prawna».

Л.І.