Польща та Україна створили віртуальну точку з’єднання ГТС
Ілюстраційне фото Walkens1 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Польща та Україна створили віртуальну точку з’єднання ГТС

Оператори газотранспортних систем України та Польщі створили єдину віртуальну точку «ВТЗ-Україна-Польща». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) і оператор газотранспортної системи Польщі (Gaz–System) підписали нову угоду про об’єднання двох існуючих точок міждержавного з’єднання – «Дроздовичі» та «Германовичі» – в єдину віртуальну точку з’єднання двох систем «ВТЗ-Україна-Польща», що набирає чинності з 1 липня 2020 року, передає пресслужба української компанії.

Таке об’єднання є однією з вимог, передбачених мережевим кодексом Європейського Союзу з розподілу потужності. Для України та Польщі воно стало можливим лише у 2020 році, оскільки єдині бізнес-правила почали застосовуватись у зазначених точках лише з початку цього року. Це рішення дозволяє ефективніше торгувати газом на польсько-українському кордоні.

Уже заброньовані потужності користувачів мереж на точках міждержавного з’єднання «Дроздовичі» та «Германовичі» будуть автоматично перенесені на потужності нової віртуальної точки міждержавного з’єднання «ВТЗ-Україна-Польща».

Зазначається, що тариф на транспортування газу на українських точках міждержавного з’єднання не змінюється.

Нагадаємо, 1 травня почала працювати подібна віртуальна точка з’єднання газотранспортних систем України та Угорщини «Берег».

tsoua.com/Т.А.