Польський вечір в Ужгороді: до Дня Незалежності Польщі

Польський вечір в Ужгороді: до Дня Незалежності Польщі

Напередодні Дня Незалежності Польщі учасники Товариства польської культури Закарпаття ім.Гнєви Волосевич зібралися в Ужгороді в Центрі культур національних меншин Закарпаття. Під патронатом Генерального консульства РП у Львові захід організовано за підтримки Благодійного фонду Польсько-українського партнерства при Польсько-Українській Господарчій Палаті в Україні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати та Polish Business Center в Україні, журналістки, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко” Анни Стожко.

Переклад українською статті Константи Чаваги

Урочистий вечір провела президент ТКПЗ Тереза ​​Проць, яка привітала гостей.

Після виконання гімнів України та Польщі присутні в залі вшанували українських воїнів, полеглих у боях з російськими загарбниками.

Томаш Коваль – віцеконсул, керівник відділу  з політично-економічних питань Генерального консульства РП у Львові, у слові до присутніх зазначив, що 104-ту річницю незалежності Польщі довелося відзначати в дуже особливих умовах, особливо в умовах великої трагедії і величезної загрози, з якою героїчно стикається українська нація. «За ці дев’ять місяців ми особливо усвідомили значення таких слів, як Свобода, Незалежність, Демократія, а також Братерство та Солідарність», – зазначив польський дипломат. – Це цінності, які нас дуже міцно поєднали. Бо їх дуже любили обидва наші народи – польський і український. Знову ж таки, ми пам’ятаємо, що вони не дані нам раз і назавжди і яка їх ціна. На жаль, часто це найвища ціна. Ми знаємо, що ми повинні постійно захищати ці цінності і лише так ми можемо їх зберегти».

Українську владу представляли заступник керівника відділу єврорегіонального співробітництва Закарпатської обласної військової адміністрації Дмитро Мірошніков та заступниця голови Закарпатської обласної ради Андріана Сушко, які висловили вдячність польській державі за величезну допомогу Україні.

– Ми – словаки, ви – поляки – разом ми творимо одну українську громаду, тож я бажаю всім нам миру, щастя та процвітання, – сказала Яна Дудаш з Асоціації словацьких жінок «Dôvera».

Від імені місцевих чехів привітав поляків президент Чеського клубу ім. Томаша Масарика Іван Латко.

Зі своїми міркуваннями про День Незалежності поділився член Товариства польської культури Закарпаття ім. Гнєви Волосевич історик Ян Вікалюк.

Тереза ​​Проць зачитала листи подяки численним донатам із Польщі та Ірландії, які надіслали гуманітарну допомогу. Вона пояснила, що поляки Закарпаття відправляли її до шпиталів, де лежать поранені українські військові, і цю допомогу вони надавали вимушеним переселенцям. Президент окремо подякувала Благодійному фонду польсько-українського партнерства за підтримку цьогорічного святкування Дня Незалежності Польщі в Ужгороді.

Така зустріч є дуже важливою для поляків Закарпаття, адже вони там утворюють діаспору, до того ж нещодавно втратили осередок свого Товариства. Люди там дуже допитливі, іноді з незвичайною долею. Багато років тому їх позбавили малої батьківщини, яка залишилася за Карпатами, ближче чи далі на Схід.

Станіслав Анджеєвський народився в Радомишлі поблизу Житомира. У 1974 році був направлений учителем працювати в школу в селі під Ужгородом і залишився на Закарпатті. Це художник-аматор. Того вечора він виставив у залі кілька своїх робіт. Це закарпатські краєвиди. У нього величезна продуктивність, яка дивує чистотою кольорів і майстерністю володіння пензлем.

«Я не маю художньої освіти», — сказав він. – Я малюю з дитинства, це дар Божий. Я хотів би продати частину своїх робіт і пожертвувати гроші українським воїнам.

Того вечора під час переговорів виникла ідея організувати ярмарок під час Адвенту.

Найстарший член Товариства Віктор Ліс походить із родини репресованих поляків із Житомирщини. Він хотів би дати інтерв’ю нашій газеті. Я запевнив, що спробую відвідати його спеціально, щоб наблизити долю цієї родини до наших читачів.

Автор статті: Константи Чавага