Порівняння цін на молочку в Україні, Польщі та Литві: перестрибнули Європу і сіли в калюжу?

Порівняння цін на молочку в Україні, Польщі та Литві: перестрибнули Європу і сіли в калюжу?

Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко порівняв ціни на молочну продукцію в Україні, Польщі та Литві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко порівняв ціни на молочну продукцію в Україні, Польщі та Литві. Висновок, який він зробив – “ми Європу перестрибнули, але сіли в калюжу”. Усе тому, що українці платять більше. Порівняльні показники Дорошенко опублікував на своїй сторінці у Facebook, повідомляє Yavp.pl.

“Ми, як завжди, брали неакційні найдешевші за ціною продукти, які можна знайти в торговельних мережах, із однаковими або порівняльними показниками та однієї ваги або об’єму”, – написав Олексій Дорошенко.

Результати демонструють, що житель Польщі за літр молока жирністю 3,2% платить 14 грн (після перерахунку валют), Литви – 30,3 грн, а України – аж 33 грн. Сметану жирністю 15-18% у Польщі можна купити за 44,2 грн за кілограм, у Литві – за 52,9 грн кг, а в Україні – за 61 грн кг.

Кілограм найдешевшого сиру в Польщі коштує 150,8 грн, в Україні, хоч не набагато, проте більше – 151,1 грн. А от у Литві сир дорожчий – 202 грн за кг. Аналогічна ситуація і щодо вартості вершкового масла жирністю 82%. У Варшаві його можна купити за ціною 158,8 грн за кг,, у Києві – вже за 186 грн, а у Вільнюсі – за 202,2 грн кг.

“Якщо рік тому окремі молочні продукти в Україні коштували дорожче за Польщу, то зараз вони в рази або на десятки гривень дорожче. Нагадаю, що Польща має найдешевші продукти харчування серед 28 країн ЄС. Судячи по рівню цін, ми вже є частиною європейської спільноти, але по рівню доходів – найбідніша країна континенту”, – додав голова Національної Ради економічного розвитку України.

Також Дорошенко навів дані Держстату, згідно з якими, у січні 2019 року в Україні подорожчали 9 із 10 продуктів соціального асортименту. Зокрема, найбільше виросли в ціні капуста, картопля, буряк, цибуля та пшоно. Трохи менше, проте все одно стали дорожчими, морква, яблука, борошно та хлібобулочні вироби.