Православний переворот на Криті: VIII Вселенський Собор на користь України

Православний переворот на Криті: VIII Вселенський Собор на користь України

Константинополь поверне автокефалію Україні вперше за 330 років на VIII Вселенському Соборі який розпочнеться 19 червня на Трійцю і буде проходити на грецькому острові Крит. Про це повідомляє Upmp.news посилаючись на UkrPress.info.

Український парламент більшістю голосів – 245 «ЗА» підтримав звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням про надання автокефалії Православної церкви в Україні. Це дуже важлива історична подія з часів 1686 року, коли указом київська церква була приєднана до московського патріархату. У разі прийняття даного рішення Україна зможе подолати церковний розкол в країні.

З 19 по 27 червня на острові Крит в Православної Академії в Колімбарі пройде VIII Вселенський православний собор. Офіційно захід розпочнеться 19 червня в день П’ятидесятниці, і триватиме до 27 червня під юрисдикцією предстоятеля Константинопольської Церкви Його Божественного Всесвятості Архієпископа Константинополя, Нового Риму і Вселенського Патріарха Варфоломія. Разом з тим, делегації вже з’їжджаються на підготовчий етап.

Патриарх Варфоломей

Всеправославний Собор покликаний об’єднати лідерів 14 незалежних православних церков для встановлення єдності серед 300 мільйонів православних християн.

Останній раз православні церковні лідери проводили таку зустріч в 787 році. Після 1054 року, коли відбувся «великий розкол» між православними і католиками, такі собори більше не проводилися.

Ідея провести Всеправославний Собор з’явилася в 1920-х роках, але підготовка почалася тільки в 1961 році. З тих пір було проведено багато підготовчі наради, останній з яких відбувся в Женеві.

З початку 1990-х в Україні існує відразу кілька юрисдикцій, які називають себе православними помісними і автокефальними церквами.

Канонічний статус має Українська православна церква Московського патріархату і Бессарабська митрополія Румунської православної церкви. Українська православна церква Київського патріархату – канонічно в даний час є невизнаною. В Україні також існує невизнана Українська автокефальна православна церква (УАПЦ).

Росія відмовилася брати участь в Соборі, про це пише офіційний сайт «Собор 2016»

«Як і очікувалося, Священний Синод Російської Православної Церкви запропонував перенести Всеправославний (Восьмий Вселенський) Собор, який був запланований на Криті 16-26 червня, на другий термін в зв’язку з відмовою ряду Церков брати участь в майбутніх зборах через непроработанности деяких документів і процедури собору, повідомив журналістам глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон за підсумками екстреного засідання Синоду в понеділок в Москві ».

У цій дипломатичній формулюванні закладено досить конкретний зміст, це говорить про те, що російське православ’я відмовляється приймати умови і правила, якими раніше підпорядковувалася РПЦ, крім того, інформаційний тиск на ряд православних конфесій призвело до відмови від участі в Соборі ряду інших країн. Однак незважаючи на це Собор відбудеться. Однією з головних тем буде розглядатися «українське питання». Зокрема, скасування Указу 1686 року, який приєднав київську Церкву до Московського Патріархату.

Як говориться в пояснювальній записці до проекту постанови Верховної Ради України «у зв’язку з агресією Російської Федерації проти України і окупацією частини українських територій, більшість населення України вже не сприймає ідею церковного єднання з Блаженнішим Патріархом Московським Кирилом, який грає не останню роль в гібридної війні, яка продовжує здійснюватися проти України. Саме тому актуальним питанням є отримання Православною Церквою в Україні автокефалії ».

Якщо говорити простою мовою, на наших очах буде проходить серйозний переділ в християнському світі і його православному крилі. В даному випадку очевидно політичний вплив в геополітичному розрізі. Таким чином, українська православна церква отримує автокефалію, тобто незалежність від Московського патріархату і переходить на пряме підпорядкування Константинополю і, отже, стає рівним серед рівних.

У цьому контексті можна говорити про повернення історичної справедливості, УПЦ стане рівним серед рівних. У зв’язку з цим зрозуміла критика проведення самого Собору російською стороною. Якщо буде прийнято таке рішення і Україна отримає автокефалію, то все майно і вплив РПЦ на території України перейде у власність УПЦ, зокрема Києво-Печерська Лавра і т.д. Таким чином буде розрубаний Гордіїв вузол.
Російська преса моментально відреагувала шквалом негативних публікацій «Верховна Рада дійшла до ручки і Константинополя»
Головне занепокоєння РПЦ – це втрата контролю над частиною територій і впливу на українських віруючих.

Також на Православному Соборі будуть розглядатися і безліч інших питань. Зокрема, стандартизація дат, одяг для священнослужителів і наскільки обов’язково носити бороду. Детальніше можна ознайомитись на офіційному сайті «Собор 2016».

В одному з тез говориться наступне: «Православна Церква вважає, що завданням і обов’язком совісті всіх людей і християн в тому числі є надання всілякої підтримки країнам, що розвиваються в їх зусиллях щодо забезпечення своєї національної незалежності і створення належних умов для досягнення матеріального благополуччя і духовного розвитку їх народів ».

Що стосується православних церков візантійської традиції, то вони всі визнають сім Вселенських соборів, що проводилися до Великого церковного розколу.