Прихильників автокефалії в Україні виявилося менше ніж тих, кому це байдуже
https://ukr.media/static/ba/aimg/3/5/4/354786_1.jpg

Прихильників автокефалії в Україні виявилося менше ніж тих, кому це байдуже

Близько 31% українців підтримують створення єдиної помісної автокефальної церкви, 20% – не підтримують. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Близько 31% українців підтримують створення єдиної помісної автокефальної церкви, 20% – не підтримують. Решті або все одно (35%), або складно відповісти (14%), свідчить соцопитування, проведене фондом «Демократичні ініціативи» і Центром імені Разумкова наприкінці травня 2018 року.

Соціологи зазначили, що ідея автокефалії має підтримку переважно в Західній (58%) і Центральній (35%) Україні. На півдні країни це питання байдуже або не має певної відповіді для 66% респондентів, на сході – 62%, на неокупованій частині Донбасу – 53%, у центрі – 47%.

Навіть серед релігійних респондентів 40% не змогли дати ані позитивної, ані негативної відповіді.

Тільки 11% населення вважає, що створення помісної церкви є першочерговим завданням, ще 23% назвали це питання актуальним, але не першочерговим. Така ж кількість респондентів заявила, що питання не є актуальним, оскільки від створення/нестворення церкви нічого не зміниться. 26% заявили, що від помісної церкви сама лише шкода.

Крім того, серед респондентів, які підтримують створення помісної православної церкви, понад половина (56%) вважають, що ця церква має створюватися на основі Української православної церкви Київського патріархату з приєднанням всіх охочих, тоді як за створення цілком нової церкви, в якій об’єдналися б усі охочі, висловилися 14%. При цьому Більшість населення (57%) вважає, що представники влади не повинні втручатися в процес створення єдиної помісної православної церкви.

Загалом Було опитано 2019 респондентів у всіх регіонах, крім окупованих. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, 17 квітня президент Петро Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ, 18 квітня відповідне звернення Президентові передали предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій, 19 квітня звернення підтримала Верховна Рада, після чого його передали Варфоломію.

Публічно про підтримку автокефалії української церкви заявили і кілька митрополитів Української православної церкви Московського патріархату, але загалом ця церква виступила проти автокефалії. Також проти створення в Україні єдиної помісної православної церкви виступили Російська і Сербська православні церкви.