Ректори польських та українських університетів зустрілися на Волині
http://www.monitor-press.com/images/issue/212/rektorzy2.jpg

Ректори польських та українських університетів зустрілися на Волині

У ці дні Волинь стала освітнім центром України та Польщі. Ректори найвідоміших університетів обох держав 21–24 червня обговорюють актуальні проблеми освітньої галузі, а також визначають основні шляхи для реформування вищої школи в рамках європейських тенденцій. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Волинський монітор.

Це вже третій українсько-польський ректорський семінар. Попередні приймали столиці обох держав, а тепер почесну конференцію одержала можливість провести Волинь. Відкриття науково-методичного заходу відбулося в стінах Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Ректор університету, професор Ігор Коцан привітав усіх присутніх та наголосив на важливій ролі Волині в гуртуванні видатних освітніх представників обох держав, пригадавши, що саме Луцьк майже 600 років тому приймав з’їзд європейських монархів.

Почесними гостями заходу стали Генеральний консул РП у Луцьку Вєслав Мазур та віце-консул Марек Запур. Вєслав Мазур висловив свою підтримку семінару й запропонував допомагати усіма можливими способами подібним польсько-українським ініціативам, спрямованим на інтеграцію наших суспільств на найвищому рівні.

На чолі делегації польських керівників вищих навчальних закладів стоять президент Конференції ректорів академічних шкіл Польщі, ректор Варшавської політехніки Ян Шмідт та президент Фундації польських ректорів Єжи Возницький, а українських вищих освітніх установ – президент ГО «Спілки ректорів вищих навчальних закладів України», ректор Київського національного університету  імені Тараса Шевченка Леонід Губерський. Під їхнім проводом 22 червня відбулася серія важливих дискусій, під час яких обговорили проблеми якості вищої освіти в обох державах, впровадження новітніх методів в умовах європейської інтеграції, автономії самобутніх університетів зі славними традиціями.

Важливу роль лідери освітнього процесу в Україні та Польщі приділили працевлаштуванню випускників університетів, адже саме працедавець зараз визначає, наскільки якісних фахівців готують вищі навчальні заклади. Представники України неодноразово наголошували на тому, що багато молоді зараз виїжджає до Польщі та в інші європейські держави з метою навчання та заробітку. Представники Польщі ж говорили, що й польська молодь охоче залишає рідну державу в пошуках кращої долі, адже тенденції міграції характерні для людей третього тисячоліття.

Під час зустрічі ректори висловили багато важливих ідей, які задокументують і скерують міністерствам освіти України та Польщі. Є надія, що ці практичні й теоретичні рекомендації стануть основою для подальших реформ в обох державах.

Віктор ЯРУЧИК