РФ посилила інформаційну пропаганду з Криму на підконтрольну територію України–постпред президента
https://investigator.org.ua/wp-content/uploads/2018/05/boris_babin_.png

РФ посилила інформаційну пропаганду з Криму на підконтрольну територію України–постпред президента

Україна збирається глушити сигнал нового телеканалу РФ «Соленое озеро», який розпочав мовлення в Джанкої, як на підконтрольній, так і на тимчасово окупованій території. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Детектор Медіа.

Про це сказав постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін 19 вересня 2018 року, виступаючи на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Зокрема він наголосив на двох найбільших проблемах, які торкаються не тільки інформаційного простору Криму, а й інформаційного поля України. Мова йде про посилення незаконного мовлення з тимчасово окупованих територій та недостатнє представлення кримської тематики в ЗМІ України.

За словами постпреда, з травня цього року Росія запустила нову ТРК «Соленое озеро» біля Джанкою, введення якої в експлуатацію дозволило істотно розширити покриття телерадіомовлення на підконтрольні Україні території. «Наразі сьогодні декілька районів Херсонщини і до Мелітополя фактично стали полем для російської пропаганди і об’єктом інформаційного впливу. А переведення російських ТРК на цифрове мовлення з 1 січня 2019 року ще більш покращить виконання завдань з дестабілізації ситуації в регіонах України. Держава-агресор не шкодує на це ні часу, ні коштів, ні засобів. На сьогодні основне питання – протидія незаконному мовленню з окупованої території та посилення інформаційного впливу на окуповану територію. Спроби апеляції до міжнародних організацій не спрацювали, тому що вони вбачають Крим територією України і кажуть, що якщо у вас там щось відбувається, то це ваша проблема. Ми будемо глушити цей сигнал як на підконтрольній, так і на окупованій території», – сказав Борис Бабін.

Ще одна проблема забезпечення Криму як складової інформпростору в українських ЗМІ, відзначив постпред. Наразі є моніторинг того, що відбувається на окупованій території, і спроби сприяти ЗМІ, але бракує кадрів. «У нас сьогодні практично відсутні представники всеукраїнських інформагенцій на півдні України, у районах наближених до тимчасово окупованих територій. Це призводить до того, що фактично матеріали про Крим фактично робляться в Києві. Іноді ці матеріали умисно, чи ні є ретрансляцією російської пропаганди. Наприклад, свіжий приклад про нібито розриту українцями на підконтрольній території дамбу, що призвело нібито до викидів хімічних речовин у Північному Криму. І до мене дзвонили з ключових українських інформагенцій, щоб я прокоментував цю інформацію. Жодна з них не має змоги поїхати туди і зробити матеріал. Присутність там українських та зарубіжних журналістів зменшить дисонанс інформаційного представлення Криму», – зазначив постпред в АР КРИМ, додавши, що РФ активно використовує фейкових журналістів та фейкові спілки журналістів з Криму, зокрема і на майданчиках ОБСЄ.

Напередодні на засіданні парламентського комітету з питань інформатизації та зв’язку, Борис Бабін розповів, що РФ в окупованому Криму незаконно використовує 500 частот, які належать Україні, що призвело до відсутності українського мовлення в Криму.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення розраховує у вересні презентувати документ щодо санкцій проти російських медіа та чиновників, причетних до незаконного мовлення в анексованому Криму.

Нагадаємо, в березні 2018 року член Нацради Сергій Костинський заявив, що після анексії півострова Україна втратила 300 аналогових телевізійних частот, не менш як 70 цифрових і понад 130 радіочастот. За його словами, «це призведе до санкцій проти більш ніж 30 російських мовників, які незаконно зайшли працювати на півострів».