Рішення щодо санкцій проти проросійських телеканалів скасувати неможливо – РНБО

Рішення щодо санкцій проти проросійських телеканалів скасувати неможливо – РНБО

Ради національної безпеки та оборони ретельно готувала рішення щодо санкції проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Прямий.

Про це під час онлайн дискусії Київського безпекового форуму “Санкції проти російської пропаганди” заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

“Робота над таким рішенням почалася ще влітку минулого року. Апарат РНБО дуже ретельно відстежує, що відбувається в інформаційному просторі, нам було зрозуміло, що це не ЗМІ, а пропагандистська машина Російської Федерації”, – підкреслив Данілов.

Він зауважив, що вивчаючи фінансування телеканалів РНБО помітила зв’язки з РФ.

“Коли ми з кожним днем отримували все більше і більше додаткової інформації, як це відбувається, хто це фінансує, в якій спосіб відбуваються ті чи інші речі на цих каналах, нам стало цілком зрозуміло, що це дуже небезпечна для країни ситуація, коли вони можуть перейти вже певну межу. Те, що вони робили, це … такий інформаційний терор проти нашої держави, який розгорнула Російська Федерації з використанням своїх поплічників”, – наголосив секретар РНБО.

За його словами раніше не було санкцій, бо матеріали кожної справи вивчалися окремо. Проте коли їх зібрали в “єдиний пул” з’явилися всі докази проти фігурантів розслідування.

“Ці рішення відмінити буде вже неможливо, тому що те, що зібрали наші служби, те, що за нашим завданням відпрацьовано впродовж майже 8 місяців матеріалів, вони були реалізовані в той час, коли були готові”, – додав Данілов.

Зазначимо, що рішення про закриття телеканалів було прийняте у 2018 році за Порошенка Постановою ВР про санкції. Серед авторів були Ігор Лапін, Сергій Висоцький, Тетяна Чорновол та інші. Постанову “Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” проголосували 4 жовтня 2018 року 229 депутатів.

Як відомо, 2 лютого Володимир Зеленський підписав указ про введення санкцій проти нардепа від ОПЗЖ та соратника Віктора Медведчука Тараса Козака і контрольованих ним телеканалів каналів “112-Україна”, NewsOne, ZIK – “Новий формат”, “Аріадна ТВ”, “ТВ Вибір”, “Партнер ТВ” та “Лідер ТВ”, “ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ “112-ТВ”, “НОВИНИ 24 ГОДИНИ”, “Нові комунікації”.

Раніше Британія і Канада підтримали застосування владою України санкцій стосовно народного депутата Тараса Козака і трьох телеканалів.

Міністр культури України Олександр Ткаченко назвав телеканали проти яких ввели санкції, іноземною пропагандистською машиною.

Литва та Естонія підтримали санкції проти проросійських телеканалів в Україні. ОБСЄ має окрему думку