Росія розгорнула зенітні комплекси «Тор-М2» і «Панцир» на Зміїному
Селище Біле, острів Зміїний (2008) Wikimedia: Фотонак – CC BY-SA 4.0

Росія розгорнула зенітні комплекси «Тор-М2» і «Панцир» на Зміїному

Російські війська перекинули на Зміїний острів у Чорному морі системи протиповітряної оборони «Тор-М2» і «Панцир», повідомив 13 травня представник української військової розвідки Вадим Скібіцький. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Військова розвідка має дані про те, що на Зміїному острові розгорнуто комплекси ППО “Панцир” і “Тор-М2”, і, можливо, в майбутньому там будуть розміщені навіть ракетні комплекси, які дозволять вести вогонь по території нашої країни та за її межами», — сказав Скібіцький.

Він підкреслив, що, на думку української розвідки, Зміїний острів має стратегічне значення, і що російські війська використовуватимуть його для контролю над всією північно-західною частиною Чорного моря, тож це не випадково, що його окупація була одним із перших російських військових кроків.

Наразі острів Зміїний контролюють російські війська, але українська сторона намагається повернути територію. Очільник української військової розвідки Кирило Буданов 13 травня заявив, що сторона, яка контролює острів, може в будь-який момент заблокувати рух цивільних кораблів у напрямку всіх українських портів. «Це стратегічно важливий пункт, який дає можливість відкрити морські торговельні шляхи та постачання зброї. Контроль над цим місцем також дозволяє протидіяти російським операціям в сепаратистському Придністров’ї в Молдові, в тому числі висадці повітряно-десантних військ», — підкреслив Буданов.

PAP/М.Ш.