Росія спостерігає за кораблями НАТО в Чорному морі

Росія спостерігає за кораблями НАТО в Чорному морі

Через напружену ситуацію на узбережжі загарбаного Росією Криму, НАТО регулярно контролює Чорноморський басейн. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Росія спостерігає за кораблями країн НАТО, які зайшли в Чорне море, – повідомило «Ехо Москви». Радіостанція нагадала, що у складі кораблів НАТО є, серед інших, фрегати Франції, Нідерландів, Іспанії та Канади. Країни-члени Північноатлантичного альянсу регулярно контролюють Чорноморський басейн через напружену ситуацію на узбережжі загарбаного Росією Криму та Абхазії, яка залишається інтегральною частиною території Грузії, котру тимчасово окупує російська армія.

З 2014 року, після анексії Криму, Росія намагалася взяти під контроль увесь басейн Чорного моря. Тимчасове перебування кораблів НАТО має цього не дозволити. У нещодавній резолюції, прийнятій Європейським парламентом, є попередження про дії Москви, спрямовані на те, щоб перетворити Чорне море в так зване «внутрішнє озеро».

Росія також перешкоджає вільному плаванню в Керченській протоці, що з’єднує Чорне з Азовським морем. У листопаді минулого року російські прикордонники протаранили, обстріляли і захопили три кораблі ВМС України. Унаслідок цієї агресії 24 українські моряки потрапили в російський полон, і досі перебувають у московському СІЗО.

Ці дії Росії засудив майже весь світ, вимагаючи звільнення моряків та закликаючи Москву не перешкоджати судноплавству в Чорному та Азовському морях.

IAR/Л.І.