Росія звернулася в ООН і вимагає відновити подачу води до окупованого Криму

Росія звернулася в ООН і вимагає відновити подачу води до окупованого Криму

Росія вимагає від світової спільноти вжити невідкладних заходів для зняття Україною блокування подачі води в анексований Крим. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Патріот Донбасу.

Звернення відправлено на ім’я Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет.

Про це повідомляють російські «РИА Новости» з посиланням на лист ексгенпрокурорки Криму, яка була обрана в нелегітимну Держдуму РФ, Наталії Поклонської.

Колоборантка звернулася в ООН через неподання води в Крим і звинуватила Україну у загрозі життя людям, які мешкають на окупованому Росією півострові.

«Пані Верховний комісар, в XXI столітті в Європі відбувається кричуще та масове порушення фундаментальних прав жителів Криму. Держава – член ООН Україна позбавила мільйони людей базисного і невід’ємного права на питну воду, створюючи реальну загрозу для життя і здоров’я людини, а також екології цієї унікальної частини південно-східної Європи», – йдеться в листі.

Вона заявила, що стоки річки Дніпро мають міжнародний характер, а свій початок беруть з території Росії, де формується основний обсяг води Дніпровського басейну, що надходить в Україну. Більш того, вона заявила, що сам канал, який є основним джерелом питної води для населення Криму, нібито будувався за рахунок коштів і зусиль не України, а всього Радянського Союзу в 50-і роки минулого століття, коли півострів входив до складу РФ.

«Роблячи антигуманні дії, українська влада проводить людиноненависницьку політику і керується почуттями помсти щодо кримчан, які чинили опір державному перевороту в Києві в 2014 році», – заявила вона.

За словами Поклонської, «злочинне перекриття» Україною каналу в 2014 році вже позначилося на стані екосистеми як нижнього Дніпра, так і Криму.

«В результаті цього відбувається небезпечне заболочування та засолення ґрунтів, і як наслідок, знищення багатьох видів флори та фауни прилеглих до каналу територій, погіршення родючого шару ґрунту та якісних показників здоров’я проживаючих в даному регіоні жителів», – підкреслюється в листі.

І заявила, що такі дії можуть «прирівнюватися до репресій» мільйонів людей.

Нагадаємо. 27 травня експосол США в Україні Джон Гербст сказав, що Україна повинна дотримуватися політики припинення поставок води в анексований Крим, оскільки це є важливим компонентом тиску на Росію для припинення окупації українського півострова.

Американські аналітики з центру The Jamestown Foundation вважають, що в умовах гострої нестачі прісної води в Криму Росія може спробувати прорвати водну блокаду півострова. Кремль може скористатися тим, що світ відволікся на пандемію коронавірусу, а виправдати агресію Москва може якимись «гуманітарними» міркуваннями.

Голова Меджлісу наголосив, що вже скоро води в окупованому Криму не буде вистачати для військових потреб російської армії. І саме тоді не виключений силовий тиск російської сторони на Україну.