Ризики громадської діяльності – практичні поради реалізації гуманітарних проектів

Ризики громадської діяльності – практичні поради реалізації гуманітарних проектів

Кожний день українців починається з оцінювання ситуації в країні, адже ніхто не може заздалегідь прогнозувати точний час та загалом період погіршення ситуації на фронті. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог Голови правління Благодійної Організації “Національна мережа розвитку локальної філантропії” Дар’ї Рибальченко.

Національна мережа розвитку локальної філантропії об’єднує близько 20 організацій, відповідальність є високою та існує потреба постійного прорахування усіх можливих ризиків. Таких питань існує достатньо багато. Наприклад, як саме діяти при обстрілах, якщо запланована роздача гуманітарної допомоги? Яким чином допомагати українцям під час окупації? Як планувати доставку необхідних товарів та прораховувати логістику? Яким чином зрозуміти подальші дії при можливому погіршенні ситуації? Якими є дії при повній відсутності електрики та зв’язку? 

На нашу думку, дуже складно прогнозувати дії під час достатньо складних ситуації, але на практиці ми вже зрозуміли – краще побудувати план дій при найгірших сценаріїв ніж починати діяти без підготовки у разі їх настанні. 

Власна безпека – пріоритет

Ми знаємо, що у деяких регіонах України активна фаза могла закінчитися, але можуть бути повторні загрози. Не можна забувати про запаси їжі, вони, засобів першої необхідності. Бажаємо, щоб вся ця підготовка була даремною, але треба враховувати можливу необхідність даної підготовки. Також необхідно розуміти, що може бути ризики, що спричиняють вимушене переміщення. 

Ми розуміємо, що евакуація може бути найбільш неочікуваним ризиком і це складно прорахувати. В той же час краще не скористатися планом, ніж його не мати. Неможливим є прогнозування настання такої події, іноді знається дистанційна допомога може стати не ефективною, але це зовсім не так.  Пишаємося, що частиною нашої команди є Фонд громади міста Херсон “Захист”. Команда до останнього залишалася територіально працювати у Херсоні, але в цілях безпеки, в певний момент частина команди виїхала. В той же час вони надалі працюють і дистанційно допомагають постраждалим від повномасштабного вторгнення на території України. 

Резервні способи комунікації 

При реалізації гуманітарних проектів можливі складнощі у комунікації з донорами, партнерами та загалом командою. Ніхто не може точно сказати – чи буде світло в той чи інший час, чи буде можливість подзвонити/написати. Важливим є обговорення з усім колом комунікації про даний ризик, адже навіть при настанні такої ситуації кількість гуманітарних проблем не зменшується. Необхідно мати план комунікації, знати про точки безперервного світла/мережі інтернет. 

Пропонуємо скористатися наступними порадами для підготовки до потенційних проблем з засобами комунікації, що допоможуть залишатися на зв’язку навіть у найскладніші періоди: проговорення з командою про зустріч в один і той же час в конкретно обговореному місці; використання офлайн серверів а саме Bridgefy, Briar, Rumble,Vojer та інші; налаштування іншої мережі зв’язку при відсутності саме вашого оператора за допомогою налаштувань та відключення автоматичного вибору мережі; наявність резервних коштів для використання смс на гаджеті у разі відсутності інтернет мережі;

Побудова різних варіантів маршрутів доставки (логістика)

Логістика – невід’ємний кейс будь-якого проекту. Важливим є розрахування маршруту та його вартості, але в той же час мати альтернативні варіанти. Нещодавно було запущено сервіс Civil Navigation, що надає перевірені безпечні маршрути потягом, автобусом або автомобілем. Варто враховувати, що будь-який маршрут при певних обставинах миттєво може стати небезпечним/закритим для переміщення. Наприклад, запланована доставка великих об’ємів в Крамоторськ, але є ризик захоплення Донбасу. Наразі маршрути є, але вантаж треба встигнути доставити, поки ризик не став реальним. 

Робота в команді, вміння страхувати один одного в команді 

У сучасних реаліях існує багато перешкод, що не дозволяють працювати команді на повну силу, унеможливлює максимальний рівень роботи команди. Задля пом’якшення розвитку даного процесу необхідно регулярно зустрічатися командою та проговорювати статус виконання задач, стан поточних проектів. Намагайтеся залучати в кожен проект мінімум 2-3 особи. Також необхідно знайти інструмент для спільного планування задля можливого страхування один одного. Одними з них є Trello, Osana, Notions. Прораховуйте ризики усі спільно з командою задля оперативного втручання в процеси за необхідності.

Постійний моніторинг потреб, що постійно змінюються 

Без аналізу потреб неможливо визначити яку саме треба надати допомогу людям. Наприклад, надання продуктових наборів тим, кому необхідно вода або пристрої для опалювання є неефективним процесом допомоги. 

Для визначення потреб можна використовувати багато інструментів, а саме особисте спілкування, офіційні звернення, комунікація з владою,  проведення опитування на рівні інтерв’ю або на рівні онлайн-анкетування з описами потреб тощо. При проведенні опитувань головним є написання конкретних та зрозумілих питань для оцінки потреб.  Результатом пошуку цільової аудиторії та оцінки дасть можливість визначити дійсні потреби та ефективно реалізувати гуманітарний проект. Пам’ятайте, що усім допомогти неможливо, визначайте заздалегідь чітко тих, кого рятуєте саме ви. У випадку гуманітарної допомоги усім підряд без визначення цільової аудиторії реалізація проекту не буде ефективною, ви не зможете дійсно закрити існуючи потреби. 

Кооперація, спільна робота 

Гуртування громадських активістів та органів громадського суспільства – невід’ємна частина якісної реалізації будь-яких проектів. Звісно усі навчаються на власних помилках, але їх можна уникнути при взаємо обміні досвідом. Також варто зазначити про те, що необхідно не тільки переймати досвід інших, а й взаємо обмінюватися існуючими ресурсами. Таким чином є можливість закрити більше потреб своєї цільової аудиторії.