СБУ запобігла кібератаці російських спецслужб на комп'ютерні системи українських судів
https://eimg.pravda.com/images/doc/4/0/40c7eec-1494615292-b5da9b2-690-_690x426.jpg

СБУ запобігла кібератаці російських спецслужб на комп’ютерні системи українських судів

Вірус розсилали електронною поштою у фальшивих бухгалтерських документах. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Служба безпеки України заблокувала спробу російських спецслужб провести масштабну кібератаку на комп’ютерні системи судової влади України. Про це йдеться у повідомленні СБУ від 4 грудня.

«Фахівці СБУ зафіксували, що кібератака розпочалася через розсилання електронною поштою заражених вірусом підроблених бухгалтерських документів. Після відкриття файлів на комп’ютери приховано завантажувалось шкідливе програмне забезпечення для несанкціонованого втручання до судових інформаційних систем та викрадення службової інформації», – заявили в СБУ.

Спецслужба повідомила, що виявлена вірусна програма з’єднувалась з контрольно-командними серверами, які мають, зокрема, російські ІР-адреси.

«Згідно з висновками фахівців, задум спецслужб РФ полягав у блокуванні сталого функціонування судової інформаційної системи України. Завдяки спільним заходам із Державною судовою адміністрацією та Держспецзв’язку вдалося локалізувати негативний вплив та попередити подальший розвиток кібератаки», – наголосили в СБУ.

Наприкінці листопада українців попередили про можливу велику хакерську атаку. Зокрема, спеціалізований підрозділ Державного центру кіберзахисту України CERT-UA спільно зі Службою зовнішньої розвідки виявив шкідливе програмне забезпечення на комп’ютерах державних органів України, що могло бути підготовчим етапом для проведення кібератаки.

Були виявлені нові модифікації шкідливого програмного забезпечення типу Pterodo – цей вірус збирає дані про інфіковану ним систему, регулярно надсилає їх на командно-контрольні сервери і чекає на подальші вказівки.