Стали відомі факти теракту в Запоріжжі

Стали відомі факти теракту в Запоріжжі

Замовником запорізького теракту було так зване «МГБ ДНР». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на прес-центр СБ України.

7 червня співробітники Служби безпеки України попередили теракт, організаторами якого були так звані спецслужби «ДНР».

За задумом кураторів вибух мав призвести до численних людських жертв та дестабілізації суспільно політичної обстановки у мирному регіоні.

Виконавцем теракту куратори обрали мешканця Донецької області, якого співробітники Служби контролювали з моменту перетину лінії розмежування.

У Запоріжжі зловмисник заклав вибухівку потужністю півтора кілограма пластиду поблизу дитячого майданчика. За задумом кураторів т.з. «ДНР» виготовлена саморобна вибухівка повинна була підірватися в радіусі щонайменше десяти метрів та привести до чисельних жертв. Вказаний пристрій активувався за допомогою мобільного телефону.

Як стало відомо редакції від представників прес-служби відомства, куратором запорізького терориста був заступник начальника ЦСО МГБ «ДНР» Тіщенко Володимир Анатолійович, позивний «Майор».

У 2018 році Тіщенко В.А. безпосередньо завербував колишнього військовослужбовця ЗСУ Колосова Віктора Михайловича, який звільнився у 1993 році з посади заступника військового комісара Дніпропетровського комісаріату міста Дніпродзержинська.

Куратор неодноразово інструктував новоспеченого агента «Дедушку» на території анексованого Криму, Донецька та на території Росії куди він неодноразово виїжджав у 2018 році.

За попередньою інформацією, використаний у Запоріжжі вибуховий пристрій та почерк теракту повністю співпадає з роботою терористки Юлії Просолової, яка у 2017 році підірвала в місті Маріуполь автомобіль контррозвідка СБУ полковника Олександра Хараберюша. Обидва рази пластид сховали в упаковці від соку та закладено під автомобіль.

Однак, після того, як автомобіль, в який було заплановано закласти вибухівку зламався, «Дедушка» самостійно вирішив закласти її в сміттєвий бак житлового району Запоріжжя. Активувати 1,5 кг пластиду підривник планував за допомогою телефонного дзвінка з номеру готелю, в якому він зупинився.

Співробітники СБУ передчасно виявили та знешкодили вибуховий пристрій. Для забезпечення безпеки громадян здійснена евакуація мешканців прилеглих будинків та обмежено в’їзд на прилеглу територію.

Не почувши жодних повідомлень в ЗМІ щодо вибуху, «Дедушка» повернувся на місце злочину, де й був затриманий оперативниками контррозвідки СБУ згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України відразу після повернення на місце потенційного злочину.

У межах кримінального провадження розпочатого за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу України тривають невідкладні слідчо-оперативні дії. Вирішується питання щодо оголошення затриманому про підозру та обрання запобіжного заходу.