Суд призупинив запровадження в Україні європейських будівельних норм
https://zaxid.net/resources/photos/news/640x360_DIR/201808/1464672.jpg?201808311417

Суд призупинив запровадження в Україні європейських будівельних норм

Кілька компаній подали позови проти міністерства регіонального розвитку з вимогами скасувати нові норми, що обмежують висотність і щільність забудови. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

В окружному адміністративному суді Києва зареєстровано сім позовів про визнання незаконним наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яким затверджено державні норми «Планування і забудова територій». У міністерстві раніше заявляли, що нові українські ДБН є європейськими державними будівельними нормами.

Про ситуацію, яка склалася навколо нових ДБН, повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе у Facebook.

«Нам стало відомо, що в Окружному суді Києва зареєстровано кілька позовів від компаній або фізичних осіб, спрямованих на визнання протиправним і недієвим наказу Мінрегіонбуду, який затверджує зазначені ДБН. 27 серпня щодо одного з позовів суд ухвалив рішення задовольнити заяву про забезпечення позову і зупинити дію цього наказу. Вже є сім позовів. І я впевнений, що їх буде більше, оскільки це ніщо інше, як продумана кампанія проти набуття чинності ДБН!», – повідомив Парцхаладзе.

ДБН «Планування і забудова територій» повинні замінити ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» і низку інших будівельних норм. Одне з ключових положень цих норм – введення нового поняття «блакитні лінії», яке регулюватимуть обмеження забудови за висотою в населених пунктах.

Також обмежується щільність забудови 540 осіб/га, оскільки вже є об’єкти, де вона перевищує 2000 осіб/га. ДБН передбачають будівництво нових дитсадків і шкіл у житловій забудові, обов’язкове гарантування безперешкодного доступу та інше.

Парцхаладзе наголосив, що розробка нових норм тривала у відкритому режимі із залученням представників компаній-забудовників. При цьому компанії, які подали позови, не були присутні на обговореннях, не зверталися до Мінрегіонбуду або до базового розробника документа з питаннями чи зауваженнями, пропозиціями чи роз’ясненнями щодо нових ДБН.

Парцхаладзе назвав подачу судових позовів спробою не допустити набуття чинності ДБН «Планування і забудова територій».

Віце-прем’єр-міністр–міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко вже заявив, що судові позови фактично є «рейдерською атакою» на будівельну реформу.

«Мотиви судової атаки нас – відтермінувати вступ в дію нового ДБН, відтермінувати запровадження європейських норм безпечного і комфортного життя. Суд застосував спрощене провадження, провівши засідання у закритому режимі, що не дало можливості відстояти позицію Мінрегіону, розробників ДБН та громадськості», — наголосив Геннадій Зубко, інформує прес-служба міністерства регіонального розвитку.

Він додав, що команда Мінрегіону буде відстоювати свою позицію всіма законними методами.

Нагадаємо, нові ДБН «Планування і забудова територій» мав набути чинності 1 вересня 2018 року.