Тисячі українців на окупованих територіях можуть вільно пересуватися країнами ЄС

Тисячі українців на окупованих територіях можуть вільно пересуватися країнами ЄС

Майже мільйон жителів так званих “народних республік” на Донбасі, тобто територій, контрольованих проросійськими сепаратистами на сході України, мають український біометричний паспорт, що дозволяє їм їздити до певних країн без віз. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Станом на середину лютого 2020 року оформлено та видано 950 405 паспортів для виїзду за кордон громадянам України, зареєстрованим в самопроголошеній Донецькій народній республіці (ДНР) та Луганській народній республіці (ЛНР) — такі дані навела Державна міграційна служба України (ДМС).

Нагадуємо, що збройний конфлікт із сепаратистами, яких підтримує Москва, триває в цьому регіоні майже шість років.

Біометричні українські паспорти також отримали понад 150 тисяч осіб, зареєстрованих в анексованому Росією Криму, в тому числі в Севастополі. Паспорти такого типу видаються в Україні з 2015 року. Цей документ дозволяє використовувати безвізовий режим з ЄС з червня 2017 року.

У квітні 2019 року президент Росії Володимир Путін вирішив, що громадянство його країни буде надано жителям т.зв. “народній республіці Донбасу”. У липні Путін підписав указ, згідно з яким спрощений порядок отримання російського громадянства поширився на українців, які зараз перебувають на окупованих територіях.

В той час українська дипломатія заявила, що рішення Кремля про спрощення громадянства жителів Донецької та Луганської областей є не лише відкритим втручанням у внутрішні справи України, а й загрозою європейській безпеці.