Три українські режисери заборонили показувати свої фільми на території Росії
https://zaxid.net/resources/photos/news/640x360_DIR/201809/1466664.jpg?201809301134

Три українські режисери заборонили показувати свої фільми на території Росії

Вони були запрошені на кінофестиваль «Артдокфест». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Три українські режисери заборонили показувати свої фільми на території Росії у рамках фестивалю «Артдокфест», який триватиме з 19 по 23 жовтня в Ризі, а з 6 по 12 грудня в Москві.

Фестиваль, президентом якого є кінорежисер Віталій Манський, традиційно проходить в Латвії та в Росії. Проте три картини українських режисерів – «Домашні ігри» Аліси Коваленко, «Тато – мамин брат» Вадима Ількова, «Дельта» Олександра Течинського – покажуть лише у Ризі.

Всі три режисери виступили проти того, щоб їхні фільми показували на території Росії. Про це розповів «Медузі» Віталій Манський.

Нагадаємо, це не перший такий випадок на «Артдокфесті». Відмовився показати свій фільм «Головна роль» у Росії у 2017 році Сергій Буковський. Відмовились від участі у фестивалі режисерки Марія та Анастасія Старожицькі, чий фільм «Війна химер» запросили організатори.

У свою чергу минулого року російська влада змусила фестиваль скасувати покази фільму «Мустафа» про Мустафу Джемілєва та фільм «Війна заради миру» про добровольців, які вирушили захищати свою батьківщину на схід України.

«Артдокфест» – міжнародний фестиваль авторського документального кіно, заснований у 2007 році дирекцією Національної премії неігрового кіно «Премія Лавр». «Артдокфест» проводиться щорічно в Москві, в першу декаду грудня. З 2014 року проходить так само в Санкт-Петербурзі та Ризі (Латвія) в рамках міжнародного фестивалю Riga IFF.

Нагадаємо, що у 2018 році в Держкіно відбулася дискусія з приводу участі українського кіно в будь-яких культурних заходах на території Російської Федерації.