Ціна за гектар землі в Україні стартуватиме від 1-1,2 тис. доларів, – експерт

Ціна за гектар землі в Україні стартуватиме від 1-1,2 тис. доларів, – експерт

З 1 липня 2021 року в Україні скасовується дія мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення і запрацює ринок землі. Про те, якою буде ціна за гектар і як діятимуть механізми продажу, розповів Петро Мельник, виконавчий директор і співвласник Agricom Group. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Агробізнес.

За його словами, ціна за гектар землі стартуватиме від $1-1,2 тис., передає SEEDS.

«Таким буде середній діапазон цін у 60-70% випадків. Щодо пікових цін, то, враховуючи регіон і якість землі, можливі пропозиції від $2,5-3 тис.», – вважає Петро Мельник.

За його словами, у найближчі два роки буде сильне цінове коливання на ринку.

«Відсутність регламентів і робочих механізмів працюватиме на зниження ціни. Як тільки ми зіштовхнемося з тим, що хтось захоче купити чи продати землю, будемо вимушені проходити декілька “кіл пекла”, доки сформуються робочі регламенти. А це завжди працює на зниження ціни: починає охолоджуватись попит і паралельно охолоджується пропозиція», – поділився виконавчий директор компанії.

Згідно інформації компанії, на сьогодні лише 3-5% опитаних у рамках холдингу власників землі бажають продати свої паї. Інші поки вагаються щодо того, продаватимуть землю чи здаватимуть і далі в оренду.

«Великого ажіотажу щодо продажі землі нині немає, – каже Петро Мельник, додаючи, що Agricom Group не буде купувати землю вище ціни $1-1,2 тис. – Якщо сума буде більшою, ми не готові купувати землю, бо у бізнеса має бути рентабельність».

Нагадаємо, що українців з 1 липня зобов’яжуть платити податки при купівлі та продажу землі.