Ціни в Україні та Польщі: як дорожчатимуть продукти та послуги в обох країнах
https://images.cdnyavp.pl/images/articles/c605c1c603110062b3eb23e6c196762ad687d306.jpg

Ціни в Україні та Польщі: як дорожчатимуть продукти та послуги в обох країнах

Експерти прогнозують помітний ріст цін на окремі товари продуктової групи та послуги в обох країнах ще до кінця 2018 року або на початку 2019-го. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

В Україні найближчим часом подорожчають основні продукти харчування: хліб, яйця, молочні продукти.

Зокрема, за прогнозами експертів Інституту аграрної економіки, за десяток яєць до кінця року проситимуть мінімум 23 гривні, “молочка” ж стане дорожчою на 15%. Що стосується м’яса та хліба, то ціни на ці продукти в середньому підскочать на 5-8%. Не омине подорожчання й овочі. Їхня вартість до кінця року зросте на 12%. Найвідчутніше зміняться цінники на моркву та буряк, при тому, що вони цього року й так побили десятилітній рекорд.

У Польщі теж готуються до продуктового подорожчання. Як пише Forbes.pl, до кінця року найбільше зросте ціна на яйця (навіть на 14%) та молоко (приблизно на 6%). Через те, що на світових ринках дорожчає пшениця, експерти прогнозують також збільшення вартості хлібобулочних виробів, а також продуктів, у виробництві яких використовується борошно. Натомість очікується, що під кінець року спадуть ціни на свинину та птицю, на 13% та 9% відповідно.

Водночас на ціни в Польщі вже незабаром може серйозно вплинути подорожчання електроенергії для підприємств. Її вартість вже за кілька років, на думку експертів Асоціації польських підприємців та роботодавців, може стати найвищою в Європі. Як пише видання Businessinsider.com.pl, така ситуація вплине не лише на зростання цін на товари та послуги, а й на уповільнення темпів росту заробітної плати в 2019 році.

В Україні ж незабаром очікують суттєвого подорожчання газу для населення. Швидше всього, вже наступного тижня Кабмін ухвалить рішення про підвищення ціни на 23,5%. Таким чином, платити більше доведеться відразу з листопада. Крім цього, посадовці попередили, що після подорожчання газу будуть переглянуті й тарифи на централізоване теплопостачання, які, відповідно, стануть ще вищими. А от ціна на електроенергію для українців збільшиться вже в 2019 році.