ЦВК опрацювала понад 57% протоколів: Лідирують Зеленський і Порошенко

ЦВК опрацювала понад 57% протоколів: Лідирують Зеленський і Порошенко

Згідно з екзит-полами, у другий тур виборів президентска виходять шоумен Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У неділю, 31 березня, в Україні пройшов перший тур президентських виборів. Після підрахунку даних понад 57 відсотків протоколів із виборчих дільниць шоумен Володимир Зеленський одержав 30,28% голосів, натомість чинний президент України Петро Порошенко – 16,49%.

Ці дані у понеділок вранці повідомила Центральна виборча комісія у Києві. Згідно із екзит-полами, Зеленський і Порошенко зустрінуться у другому турі виборів 21 квітня.

За словами ЦВК, третю сходинку у недільних виборах посіла екс-прем’єр Юлія Тимошенко, яку підтримало 13,08% виборців. На четвертому місці опинився Юрій Бойко із проросійської партії Опозиційна платформа – За життя, за якого проголосувало 11,54%.

На наступних місцях опинилися: екс-міністр оборони Анатолій Гриценко (7,10%), екс-голова Служби безпеки України Ігор Смешко (5,93%), лідер Радикальної партії Олег Ляшко (5,11%), Олександр Вілкул з Опозиційного блоку (4,26%) та представник націоналістичної Свободи Руслан Кошулинський (1,67%).

За даними ЦВК, явка під час першого туру виборів в Україні склала 63,5 відсотків. Найбільше виборців пішло голосувати у Львівській – 68,6%, Волинській області – 68,3%, а також в Києві – 68,3%. Найнижчою явка була в Закарпатській області – 46,9%.

На оприлюднення офіційних результатів виборів президента України ЦВК має час до 10 квітня.

Зазначимо, що вчора закордонна виборча дільниця у Варшаві продовжила роботу після 20-ї години за місцевим часом у зв’язку з тим, що декілька сотень людей не встигли проголосувати. Від самого ранку перед посольством України у Польщі утворилася кількасот метрова черга з бажаючих проголосувати. Щоб віддати свій голос, потрібно було відстояти у черзі приблизно 1,5-2 години. У списки виборців на закордонній дільниці у Варшаві було внесено 16971 виборця.

Згодом посол України у Варшаві Андрій Дещиця на сторінці у Twitter повідомив, що усі, хто стояв у черзі, змогли проголосувати.

Додамо, що велика черга протягом усього дня була також перед Генеральним консульством України в Кракові. Менші черги спостерігалися у Ґданську та Люблині.

PAP, IAR/Т.А.