У Карпатах відновлюють обсерваторію Варшавського університету (відео)

У Карпатах відновлюють обсерваторію Варшавського університету (відео)

У Верховинському районі реалізовують спільний проект Варшавського та Прикарпатського університетів з відновлення астрономічної обсерваторії, яка була побудована університетом Варшави у 30-х роках ХХ ст. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

На горі Піп Іван (2028,5 м), що розташовується у Івано-Франківській області і є однією з шести карпатських гір-двотисячників, на даху даху колишньої астрономічної обсерваторії, науковці встановили смартдатчик погоди Lufft WS800-UMB. Його у безоплатне користування українським партнерам передала Астрономічна обсерваторія Варшавського університету, — повідомляє http://observatorium.pnu.edu.ua

Інсталяція цього наукового приладу, Lufft WS800-UMB, відбулася 27 липня Обладнання належить Астрономічній обсерваторії Варшавського університету та передано українським партнерам Студіями Східної Європи Варшавського університету у безоплатне користування. Завданням смарт -датчика погоди є аналіз клімату на вершині гори протягом наступних двох років. За його результатами науковцями буде прийнято рішення щодо визначення типу астрономічного телескопу, який університети встановлять в Обсерваторії на горі Піп Іван.

У церемонії підписання протоколу передачі обладнання між ректором Прикарпатського університету Ігорем Цепендою та директором Студій Східної Європи Варшавського університету Яном Маліцьким взяли участь заступник міністра закордонних справ Республіки Польща Марцін Пшидач, в.о генерального консула Республіки Польща у Львові Катажина Солек, директор Центру європейських проектів Лешек Булер, директор департаменту територіальної співпраці Міністерства інвестицій і розвитку Польщі Рафал Балінський, перший заступник голови Івано-Франківської обласної Ради Василь Гладій, начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, голова Верховинської районної ради Іван Шкиндюк, науковці Прикарпатського та Варшавського університетів та команда Центру європейських проектів.

Взимку обсерваторія й справді нагадує білого слона. (Фото з відкритих джерел)

Історія обсерваторії
Нині недіюча обсерваторія Варшавського університету працювала в період з 1938 по 1941 рік. Будівництво даної метеорологічної точки з невеликим астрологічним відділенням було схвалено в 1935 році. Через три роки відбулося гучне відкриття нової установи, обсерваторія була по-справжньому великою: тут було 43 приміщення. Більшість з них було передбачено для наукових досліджень і аналізу отриманих даних. Після Другої світової війни в обсерваторії вже неможливо було займатися професійною діяльністю.

У травні 2012 року Міністерство культури Польщі скерувало 70 тисяч доларів на відновлення споруди обсерваторії. Оновлену обсерваторію планують відкрити в 2020 році.