У Київській консерваторії тенор зі світовим ім’ям Vittorio Grigolo (відео)

У Київській консерваторії тенор зі світовим ім’ям Vittorio Grigolo (відео)

У Київській консерваторії тенор зі світовим ім’ям Vittorio Grigolo 28 лютого дасть ексклюзивний майстер-клас. Про це повідомляє Upmp.news.

28 лютого Україну вперше відвідає видатний італійський тенор Вітторіо Гріголо, який сьогодні належить до найяскравіших світових зірок бельканто.

 

Приголомшлива кар’єра співака розпочалася ще в дитинстві – як соліста у знаменитому хорі Сикстинської капели у Ватикані. 13-річним хлопчиком Вітторіо виступив в оперному театрі Рима на одній сцені з Лучано Паваротті. Віттоді знаменитий Маестро став наставником юного музиканта, допомагаючи у професійному зростанні та вдосконаленні вокальної техніки. За подібність тембру, Вітторіо навіть називали Павароттіно.

У 23 роки він дебютував у славетному театрі Ла Скала, ставши наймолодшим тенором-дебютантом на цій сцені. Тоді за диригентським пультом стояв сам Ріккардо Муті. Того ж року співак виступив у Королівському лондонському театрі «Ковент Гарден» у партії Кавалера де Гріє в опері Жуля Массне «Манон».

Міжнародна музична спільнота одразу помітила яскравий вокальний і драматичний талант молодого співака. В подальшому Вітторіо Гріголо співпрацював з такими видатними диригентами, як Зубін Мета, Лорін Маазель, Антоніо Паппано, Густав Дюдамель. Його партнерами по оперній сцені були всесвітньо відомі співаки Пласідо Домінго, Кірі Те Канава, Анна Нетребко, Анджела Георгіу, а також зірки поп- і рок-музики Стінг, Бруно Марс, Брюс Спрінгстін та інші. У репертуарі Вітторіо Гріголо – близько 60 оперних тенорових партій, записано вісім альбомів, кілька з яких стали золотими і платиновими.

Виступи співака незмінно викликають захват у глядачів. Критики відзначають його дивовижний тембр, енергетику, темперамент, видатну артистичність. Нині його можна почути в найкращих театрах світу, серед яких, окрім згаданих, Гранд Опера (Париж), Метрополітен опера (Нью-Йорк), Віденська опера, Національна опера Токіо, Берлінська опера, Цюріхський оперний театр, Оперний театр Валенсії.

Лауреат багатьох престижних премій і нагород, Вітторіо Гріголо в 2008 році номінувався на премію Греммі за альбом «West Side Story», а в 2011-му за версією журналу «L’Operа» визнаний найкращим тенором року. 2017-го він був спеціальним гостем на святкуванні 50-ліття Метрополітен опера в Нью-Йорку, в 2019 році – спеціальним гостем і членом журі популярного італійського конкурсу AMICI (аналог шоу «Голос Країни»).

Співак відомий як посол італійської культури. У 2015 році він отримав премію імені Енріко Карузо «За внесок у поширення італійської культури в світі».

Знана також активна благодійна діяльність Вітторіо Гріголо, яка полягає, насамперед, у допомозі та підтримці молодих талантів з усіх континентів, у тому числі – організація і проведення майстер-класів. Саме з цим пов’язаний його нинішній візит в Україну. Співак обрав провідний вищий музичний навчальний заклад держави – Національну музичну академію України імені Петра Чайковського, аби передати студентам-вокалістам тонкощі оперного бельканто.

Ексклюзивний майстер-клас Вітторіо Гріголо відбудеться 28 лютого у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака (вул. Архітектора Городецького, 1-3/11). Початок о 13 годині. Вхід для слухацької аудиторії вільний.

Координатор – Леся Олійник. Тел. +38 050 150 93 46; email: [email protected]

НМАУ ім. П. І. Чайковського має більш ніж півтора століття історії.
Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського (до 1995 — Київська консерваторія) — вищий державний музичний навчальний заклад IV рівня акредитації, займає лідируюче місце серед музичних вузів України та світу. За методикою визначення рейтингів ЮНЕСКО “Топ – 200 Україна” у 2019 році Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського посіла Перше місце серед вищих мистецьких навчальних закладів України.

Київська консерваторія була заснована 3 листопада 1913 року на базі музичного училища Київського відділення Російського музичного товариства. Організації закладу сприяли видатні музиканти: Сергій Рахманінов, Олександр Глазунов, Петро Чайковський. Першими директорами були Володимир Пухальський (1913 рік) та Рейнгольд Глієр (1914–1920).

2019 року НМАУ розпочала співробітництво з Університетом міста Хеншуй в Китаї, в рамках якої передбачене відкриття консерваторії у Хеншуї за участі НМАУ, співробітництво у підготовці музичних кадрів та матеріальна допомога.

Відомі випускники: Володимир Горовіц, Євгенія Мірошниченко, Андрій Кимач. Співпрацювали з Академією такі видатні постаті як Серж Лифарь та Мстислав Ростропович.

Серед почесних професорів Київської консерваторії — зірки світової сцени та найвпливовіші люди світу: Пласідо Домінго, Джек Ма, Рікардо Муті, Олег Криса та інші.