У Львові вшанували професорів, вбитих на Вулецьких пагорбах

У Львові вшанували професорів, вбитих на Вулецьких пагорбах

На початку липня 1941 року німці вбили 45 польських професорів львівських навчальних закладів, членів їх родин та друзів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

80 років тому на Вулецьких пагорбах у Львові німці вбили польських професорів. На знак шани 3 липня у Львові міська влада, польські дипломати і духовенство, представники львівських та польських навчальних закладів, жителі міста поклали квіти до пам’ятника на Вулецьких пагорбах.

Деталі повідомляє кореспондент Польського радіо Євген Сало:

«Колишній ректор Сілезької політехніки, професор Войцєх Зєлінський нагадав про те, що довоєнні львівські професори, яким вдалося виїхати до Польщі, будували академічні середовища у багатьох містах. „Ми зобов’язані щороку приїжджати сюди і вшановувати наших, скажімо, минулих вчителів”. Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало зазначив, що спільне вшанування поглиблює українсько-польські відносини. „Сюди ми приходимо не для того, аби когось засуджувати чи ображати, а для того, щоб не забувати, що тут сталося і аби це більше не повторилося”. 4 липня представники польських організацій Львова зберуться біля хреста на Вулецьких пагорбах, аби вшанувати вбитих там польських професорів».

На початку липня 1941 року німці вбили 45 польських професорів львівських навчальних закладів, членів їх родин та друзів.

Серед вбитих на Вулецьких пагорбах були, серед інших, письменник і публіцист Тадеуш Бой-Желенський, професор Львівської політехніки, геодезист Каспер Вайґель, математик, професор Львівської політехніки Антоні Ломніцький, професор Львівського університету, стоматолог Антоні Цєшинський та останній ректор Університету Яна Казимира, юрист Роман Лонгшам де Бер’є.

IAR/М.К.