В Україні змінили умови програми «Доступне житло»

В Україні змінили умови програми «Доступне житло»

Зміни, з-поміж іншого, передбачають зниження верхньої межі рівня доходу учасників програми та можливість самостійного вибору квартири. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Кабінет міністрів удосконалив програму забезпечення населення доступним житлом. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, передає прес-служба уряду.

За словами Зубка, оновлена ​​програма має надати свободу громадянам у виборі свого майбутнього житла, спростити і полегшити доступ до державного кредитування, забезпечити прозорість, а також розширити коло учасників і кредитні можливості завдяки залученню державних банків.

«Реалізація державних програм «Доступне житло» і «Молодіжне кредитування» повинна відповідати вимогам часу і задовольняти насамперед потреби тих, хто дійсно потребує вирішення житлового питання», – заявив міністр.

«Ми забезпечуємо 30% компенсації придбання доступного житла від держави або місцевих бюджетів і 50% компенсації для внутрішньо переміщених осіб і учасників АТО. Запроваджуємо можливість для учасників програми придбати вже готове житло від забудовника», – сказав він.

«Також знижуємо необхідний рівень середньомісячного доходу сім’ї, що потребує поліпшення житлових умов, з 5 до 3 розмірів середньомісячної заробітної плати в підрахунку на душу населення відповідно до регіону», – пояснив віце-прем’єр.

Зубко додав, що інформування щодо програми відбуватиметься через сайт Держмолодьжитла про учасників програми і тих, хто отримує державну підтримку.

Посадовець також розповів, що згідно з новим порядком, встановлюється вартість 1 кв м2 доступного житла, яка не має перевищувати граничну. Окрім того, запровадять заборону на продаж отриманого за пільговими програмами житла протягом трьох років.

Також затверджено механізм розподілу коштів між регіонами пропорційно до чисельності населення.

«Розроблені Мінрегіоном зміни дадуть більше прозорості, відкритості та ефективності як при реалізації програм «Доступне житло» і «Молодіжне кредитування», так і використання коштів державного та місцевих бюджетів», – висловив переконання Зубко.

Як пише УНІАН, раніше голова правління Держмолодьжитло Сергій Комнатний заявив, що єдина програма в Україні з надання житла переселенцям і учасникам бойових дій заблокована через відсутність порядку використання коштів.

За програмами Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву в 2017 році з громадянами було укладено 568 договорів на придбання житла, що на 63% більше, ніж у 2016 році.

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», Держмолодьжитло) – державна установа, створена Кабінетом міністрів України в 1992 році з метою реалізації в країні державних житлових програм. На сьогодні фонд реалізує перелік житлових програм, зокрема, за пільговим молодіжним кредитуванням, «Кредит із статутного капіталу» і «Доступне житло».