Україна та ЄС погодили умови виділення траншу на €1 млрд
https://agronews.ua/sites/default/files/images/384066088_2.jpg

Україна та ЄС погодили умови виділення траншу на €1 млрд

Україна погодила з Європейським Союзом (ЄС) умови отримання 1 млрд євро макрофінансової допомоги та має намір найближчим часом підписати відповідну угоду. Про це повідомив представник України при ЄС Микола Точицький. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Україна погодила з Європейським Союзом (ЄС) умови отримання 1 млрд євро макрофінансової допомоги та має намір найближчим часом підписати відповідну угоду. Про це повідомив представник України при ЄС Микола Точицький, інформують «Українські Новини».

«Прогрес (в узгодженні умов отримання макрофінансової допомоги, – ред.) є, умови є. Я, на жаль, не можу їх вам розкрити поки не буде підписано угоду. Підписана вона буде найближчим часом», – сказав він.

Зазначимо, що у грудні Єврокомісія відмовила Україні у виплаті 600 млн євро, оскільки Україна не виконала низку обов’язкових умов: зняття заборони на експорт лісу-кругляка, запуск автоматичної перевірки електронної декларації, закон про кредитний реєстр Нацбанку та перевірка інформації про бенефіціарів власників компаній.

При цьому 13 грудня, Україна подала нову заявку на отримання нової макрофінансової допомоги від ЄС.

У березні цього року в Єврокомісії заявили про плани надати Україні 1 млрд євро в рамках відповідного запиту влади України для підтримки структурних реформ і досягнення економічної стабілізації. Пізніше Комітет закордонних справ Європарламенту схвалив 1 млрд євро макрофінансової допомоги Україні. 13 червня, Європарламент затвердив 1 млрд євро фіндопомоги Україні, а 26 червня це рішення підтримала Рада ЄС.

9 липня, рішення про виділення 1 млрд євро Україні від ЄС набула чинності.

Як відомо, перша програма макрофінансової допомоги ЄС для України на 610 млн євро була схвалена навесні 2014 року і виділена Києву трьома траншами з травня 2014 року по квітень 2015 року. Крім того, ЄС у 2014 році схвалив для України також другу подібну програму на 1 млрд євро, в рамках якої було виділено два транші по 500 млн євро – 17 червня і 3 грудня. Третю таку програму на 1,8 млрд євро Євросоюз схвалив 15 квітня. Вона передбачала виділення трьох траншів по 600 млн євро, однак третій транш був скасований 18 січня 2018 року через невиконання Україною узгоджених умов.

Необхідність у четвертій програмі виникла у зв’язку з тим, що в листопаді 2017 року місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) переглянула свої оцінки потреби країни в зовнішньому фінансуванні, вказавши на додатковий розрив у 4,5 млрд дол. на 2018-2019 рр.