Україна зняла заборону на ввезення кормів із Польщі

Україна зняла заборону на ввезення кормів із Польщі

Україна 27 березня 2019 р. зняла заборону на імпорт кормів з Польші, згідно інформацією наданою Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на agroportal.ua.

Як зазначається, заборону було введено листом Головного державного ветеринарного інспектора України №602-113-18/2481 від 15 лютого 2019 року.

«Для розуміння ситуації, у зв«язку із зареєстрованим у Республіці Польща випадком захворюванням на губчастоподібну енцефалопатію великої рогатої худоби, з 15 лютого імпорт продукції для худоби, в тому числі кормів, було заборонено. Однак, випадок цього захворювання був одиничним та атиповим», — пояснюють в ЄБА.

Згідно з Кодексом здоров’я наземних тварин (схваленого Генеральною сесією МЕБ у травні 2018 року), атипові випадки енцефалопатії не беруться до уваги при визначенні офіційного статусу ризику країни. Тому, зазначений випадок не мав впливу на офіційний статус ризику Польщі, зазначають в ЄБА.

«До того ж, на сайті Всесвітньої організації охорони тварин, Республіка Польща була визначена країною із незначним ризиком  щодо даного захворювання. Ця ж інформація була підтверджена і у звіті від Головного ветеринарного лікаря Республіки Польща. Проте, дана заборона в Україні діяла», — говориться  у повідомленні.

За словами координатор комітетів Європейської Бізнес Асоціації Оксани Жаркової, під заборону потрапили імпортери кормів для непродуктивних тварин,  які мали Міжнародний ветеринарний сертифікат, виданий уповноваженим лікарем. А цей сертифікат гарантує якість та безпечність продукції.

«Проте бізнес був позбавлений можливість здійснювати імпорт», — пояснює вона.

Станом на зараз рішення Головного державного ветеринарного інспектора України про заборону відмінено, уточнюють в ЄБА.