Українців не придумали поляки, але нехай росіяни надалі в це вірять

Українців не придумали поляки, але нехай росіяни надалі в це вірять

Поєднання цих двох сил, польської і української, загрожуватиме не одній імперії, – наголошує Якуб Авґустин Мацєєвський у виданні «Gazeta Polska Codziennie». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Саме минає 200 років коли український поет і вчитель Іван Котляревський написав п’єсу «Наталка Полтавка». 20 років раніше він видав українську версію античної «Енеїди», чим дав рідній культурі поштовх для розвитку, – пише Якуб Авґустин Мацєєвський у виданні «Gazeta Polska Codziennie».

До часу, коли Кирило-Мефодіївське братство, яке спиралося на традиції українського визвольного й автономістського руху, і до якого належав, зокрема, Тарас Шевченко, було розігнане царською адміністрацією в 1847 році, у колах російської влади діяльність українців стали називати «польською змовою».

Мацєєвський наголошує, що московський публіцист, творець сучасного російського націоналізму Міхаїл Катков, у час Січневого повстання гримів про «зближення інтересів українофілів з польськими інтересами», і попереджав перед «польською інтригою».

І для росіян, польсько-українське зближення надалі залишається кошмаром. Хоч українство не народилася внаслідок свідомих дій Польщі, хоч українців не придумали поляки, нехай росіяни надалі в це вірять. Поєднання цих двох сил, польської і української, загрожуватиме не одній імперії, – наголошує Якуб Авґустин Мацєєвський.

Л.І.