«Укрзалізниця» прискорить роботу з реалізації металобрухту

«Укрзалізниця» прискорить роботу з реалізації металобрухту

Держкомпанія потребує коштів для підтримки стабільної роботи. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на gmk.center.

З метою забезпечення стабільних грошових надходжень в умовах епідемії коронавірусу структурним підрозділам «Укрзалізниці» доручено прискорити роботу з реалізації металобрухту та непрофільних активів.

Про це йдеться в повідомленні «Укрзалізниці».

Крім того, держкомпанія працює над відновленням вагонних відправок з низки малодіяльних станцій, на час карантину змінюється підхід до формування тарифу для стимулювання попиту на перевезення.

Також обмежується залучення аутсорсингових послуг на користь власних підприємств, дозволяється виконувати роботи для зовнішніх замовників.

Нагадаємо, що наприкінці березня ОП «Укрметалургпром» звернулося до «Укрзалізниці» з проханням розглянути питання про підвищення ефективності процесу реалізації металобрухту і реалізувати низку заходів,  тому числі активізувати списання вагонів.

Зокрема, пропонувалося здійснити такі заходи:

  1. УЗ має виступити ініціатором внесення змін до постанови уряду №1054 щодо оптимізації процедури встановлення початкової вартості металобрухту (без участі оцінювача);
  2. Прискорити процес списання рухомого складу УЗ на металобрухт і збільшити темпи його переробки. На сьогодні темпи переробки силами підприємств «Укрзалізниці» – 100, максимум 400 вагонів на місяць – не відповідають вимогам ринку. Оптимальна кількість переробки списаного рухомого складу може становити 800-1000 вагонів на місяць.

Як повідомлялося раніше, в січні 2020 року «Укрзалізниця» провела відкриті торги через систему «ProZorro.Продажі» по 33 лотам з продажу 66,35 тис. т металобрухту. Успішними були торги по 20 лотах загальною вагою 50,855 тис. т на суму 217,9 млн грн. На лютневих торгах УЗ продала лише 2 з 13 лотів металобрухту.

Загалом на 2020 рік «Укрзалізниця» запланувала продаж 276 тис. т брухту. Це в три рази більше, ніж було продано в 2019 році.

Відзначимо, що поставки брухту на метпідприємства в січні-березні збільшилися на 6,1%, до 680,5 тис. т, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Заготівля металобрухту за перший квартал збільшилася на 4,7%, до 726,5 тис. т.