Ура, нарешті перемога. Перемога науки

Ура, нарешті перемога. Перемога науки

Ура, нарешті перемога. Перемога науки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Голови Ради Громадської організації “Українська група інформаційної безпеки”, директора компанії з кібербезпеки Berezha Security Костянтина Корсуна.

Науки молодої, прогресивної. Яка суттєво наблизить усіх нас до вирішення більшості проблем інформаційної та кібербезпеки, а заодно і диджиталізації, телекому та 5G та навіть 6G.

Підмога прийшла звідки не чекали: з Міністерства освіти та науки України.
Мудре керівництво Міністерства вирішило виділити наші з вами кошти молодим вченим. І не просто так, на типу-ноуки «держало-хлебало-дужка з’єднувальна», а на проривні проекти у надсучасних галузях, https://tinyurl.com/rloxydw

Ось вам, скептики:
«Система забезпечення конфіденційності критичної інформаційної інфраструктури держави на базі квантових детерміністичних протоколів». За 2 мільйони гривень.
Квантові детерміністичні протоколи – це вам не хухри-мухри. До речі, а хто знає що це?
І розробляти цю тему буде не або хто, а сам всесвітньо відомий Національний авіаційний університет, визнаний лідер та найбільший авторитет у галузі критичної інформаційної інфраструктури.

Або ось ще: «Розроблення новітньої децентралізованої мережі мобільного зв’язку на основі блокчейн-архітектури та штучного інтелекту для впровадження технологій 5G/6G в Україні».
Оце розмах. Масштабіще. І блокчейн тобі, і штучний інтелект, навіть на 6G замахнулися. Усі теми модні та актуальні. І не біда, що поки що ніхто толком не знає у чому полягатиме і як реалізовуватиметься 6G, але ж ми – українці, ми усіх переплюнемо.
Круто, ну молодці ж. Вже бачу Ілона Маска, який повзає навколішки навколо Львівської політехніки у марних спробах дізнатися хоча б крихти результатів фундаментальних досліджень. А нам то коштуватиме всього лише якихось 1, 65 мільйони гривень. Ха.

А як вам «Методи побудови захищених мереж мобільного урядового радіозв’язку на базі 5G” ? Всього лише за 1,7 млн. грн.
Шах і мат Вам, пан Валентин Петров, разом з усіма вашими «високоінтелектуальними фахівцями Держспецзв’язку». Засуньте собі у блокчейн усі ваші “«… побутові смартфони, але перероблені на апаратному рівні з додаванням криптомодуля…. які мають нову прошивку, бо операційна система Android надто вразлива.»” (кінець цитати з інтерв’ю В. Петрова).
НАУ вас за пару років навчить як треба працювати. І міністра-Дубілета заодно, який хоче замінити мобільний урядовий зв’язок додатком. Якраз молоді вчені з НАУ закінчать розробку – а там і 5G в Україну зайде. Ідеально.

І якщо якісь злобні недоброзичливці будуть гидко шипіти «ректор ще одну квартиру собі купить, декан – Лексус, а молоді вчені – нові джинси», то я так скажу – соромно вам, панове, таке погане думати про українську науку.
Ніколи ж такого не було, щоб гроші розпиляли, а за результати видали купу макулатури в архіві. Не можуть таке собі дозволити ані благородні керівники вишів, ані молоді амбіційні вчені. Вони ж за престиж країни дбають, про економіку у тяжкому стані, щосили намагаються допомогти. Хто чим може. Та хоча б і розробкою революційних технологій. Ми ж усі разом любимо нашу Неньку, і разом бажаємо їй процвітання, чи не так?

Тому вітаю усіх нас з мудрим та дальновидним рішенням Міносвіти, а також бажаю творчого натхнення молодим вченим з НАУ та Львівської Політехніки.

Нехай щастить!