В Україні до 6 років в’язниці засудили француза за тероризм і контрабанду зброї
http://external.polskieradio.pl/files/24640c47-ab2a-4b13-82ff-d3cc604c9687.file

В Україні до 6 років в’язниці засудили француза за тероризм і контрабанду зброї

Француз намагався перевезти через українсько-польський кордон зброю, яку хотів використати для терактів у Франції. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

До шести років позбавлення волі суд в Україні засудив громадянина Франції, якого визнали винним у підготовці терористичних актів під час Чемпіонату Європи з футболу у Франції в 2016 році та спробі контрабанді зброї через українсько-польський кордон.

Вирок оголосили у районному суді в Любомилі Волинської області, – поінформувало Громадське радіо.

Грегуара Муто затримали 21 травня 2016 року на українсько-польському кордоні (у пункті пропуску в Ягодині, що веде до Дорогуська з польського боку – ред.) за кермом автомобіля зі зброєю. Співробітники СБУ знайшли у багажнику п’ять автоматів Калашникова, понад п’ять тисяч патронів, два РПГ (ручний протитанковий гранатомет — ред.), 125 кілограмів тротилу і 100 електродетонаторів.

Усе це, за словами голови СБУ Василя Грицака, він планував застосувати для підриву мусульманської мечеті, єврейської синагоги, мостів, доріг і навіть офісу податкової у Франції під час чемпіонату Європи з футболу. Очільник українських спецслужб додав, що чоловік критично висловлювався про дії свого уряду, масову імміграцію, а також про поширення ісламу та глобалізацію.

Пізніше, з матеріалів кримінальної справи стало відомо, що зброю французові продав агент СБУ, колишній боєць батальйону Азов Михайло Зубов, з яким Муто познайомився на Донбасі у 2015 році. До того ж в автомобілі Муто перевозив не справжню зброю, а заздалегідь виготовлені СБУ муляжі.

У суді обвинувачення представило оперативні аудіозаписи, на яких Муто начебто розповідає Зубову про плани вчинення терактів. Втім сам він не підтвердив і не спростував їх автентичність і взагалі відмовився від свідчень у суді.

Суд також не зміг заслухати свідчення Михайла Зубова, основного свідка обвинувачення, оскільки минулої весни той вчинив самогубство.