В Україні обговорюють доцільність створення органу влади з питань трудової міграції
http://zahist.org.ua/wp-content/uploads/2016/03/fon2.jpg

В Україні обговорюють доцільність створення органу влади з питань трудової міграції

За створення центрального органу виконавчої влади з питань зовнішньої трудової міграції минулого тижня виступила одна з фракцій у Верховній Раді. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наша Польща.

Нібито вже є і звернення до прем’єра з пропозицією створити єдиний центр для реалізації державної політики щодо трудової міграції. “Те єдине місце у виконавчій владі, куди б стікалися ідеї, вимоги, скарги й був зворотній зв’язок. Куди б трудові мігранти та їхні родичі, могли звертатись. Той центр, з яким би комунікували парламентарі, консули, іноземні дипломати й міжнародні організації”, – сказав з трибуни у Верховній Раді один із депутатів. Водночас, за словами нардепа, необхідно сповільнити процес трудової міграції за кордон, і створювати умови для повернення співвітчизників. За його підрахунками за межами України працює кілька мільйонів українців, це майже 10% економічно активного населення України.
В Україні потрібно створити спеціальний державний орган, який займатиметься як трудовими мігрантами з України, так і закордонними українцями загалом. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу на полях Другого бізнес-форуму української діаспори у Києві заявив голова Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР) Михайло Ратушний.
“Ініціатива у Верховній Раді створити спеціальний орган виконавчої влади, який займатиметься трудовою міграцією, на мою думку, є звужуванням проблеми. Насправді треба створити орган, який буде займатися загалом трудовими закордонними українцями і трудовими мігрантами – і старими, і новими”, – сказав він.
За словами Ратушного, виїзд українців за кордон, як на роботу, так і на навчання, постійно збільшується: “Це стосується і трудової міграції у традиційні країни – Польща, країни Балтії, і стосується збільшення потоку через навчання у вищих навчальних закладах – польських, німецьких, балтійських”. При цьому, особливо це спостерігається серед молоді.
Михайло Ратушний також наголосив, що відстоювати самим свої права та створювати якісь свої окремі, етнічні, профспілки за кордоном українці не можуть, адже законодавство країн перебування, чи то Польща чи Чехія, цього не дозволяє.
Тим часом, голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник переконаний, що створити нове міністерство у справах трудових мігрантів не складно, тим більше що подібні відомства існують у світі, наприклад у В’єтнамі та Філіппінах. Але це в теорії може бути корисним, а в українських реаліях цей орган скоріше за все перетвориться на черговий неефективний інструмент впровадження державної політики, діяльність якого призведе скоріше за все тільки на додаткове навантаження на бюджет країни.

На думку експерта, за великим рахунком, нова структура, якщо буде створена, дублюватиме функції посольств та консульств України за кордоном, тому що робота з українцями в інших країнах – це їх обов’язок. За словами Воскобойника трудові мігранти всюди стикаються з проблемою нелегального працевлаштування, що позбавляє людину всіх прав. Тому необхідно проводити інформаційну політику для уникнення цих проблем.