Відбулась офіційна урочистість з нагоди 227 річниці підписання Конституції
https://en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_May_3,_1791_(painting)#/media/File:Konstytucja_3_Maja.jpg

Відбулась офіційна урочистість з нагоди 227 річниці підписання Конституції

17 травня в Національному заповіднику «Софія Київська» відбулась офіційна урочистість з нагоди 227 річниці підписання Конституції 3 травня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Першого віце-президента Польсько-Української господарчої палати Олега Дубіша.

17 травня в Національному заповіднику «Софія Київська» відбулась офіційна урочистість з нагоди 227 річниці підписання Конституції 3 травня. На запрошення Посла Республіки Польща в Україні Й.В. Яна Пєкло та Посла Литовської Республіки в Україні Й.В.Марюса Януконіса на прийом прибули велика кількість поважних  гостей, як з України, так і представників іноземних дипломатичних місій та інших закордонних гостей. Дуже радий був зустріти на прийомі багато друзів та колег з якими займаємось різноманітними проектами багатостороннього співробітництва. Особисто мені особливо зворушливо було бачити на цій урочистості в «Софії Київській» велику кількість українських військових героїв, учасників АТО. А у виступі Посла Польщі п.Яна Пєкло і інших гостей особлива увага була приділена відзначенню позитивного досвіду  створення і діяльності Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького (скор. ЛитПолУкрбриг;  LITPOLUKRBRIG; лит. Lietuvos-Lenkijos-Ukrainos brigada; пол. Brygada litewsko-polsko-ukraińska) — багатонаціональної військової бригади, яка була створена у 2014 році зі збройних сил ЛитвиПольщі та України.

Фото:https://ru.wikipedia.org/wiki/LITPOLUKRBRIG#/media/File:LITPOLUKRBRIG_Anaconda_2016.jpg

Бійці литовсько-польсько-украинської бригади на церемонії відкриття навчань  «Анаконда-2016» на полігоні Нова Деба в Польщі, червень 2016 р.

Учасники прийому мали можливість ознайомитись з текстом Спільноюї Заяви Президентів Республіки Польща та Республіки Литва з Нагоди Конституції Польсько-Литовської співдружності а також Декларацією Сейму Реуспубліки Литва від 9 квітня 2108 року , прийнятої в присутності представників Сейму Польщі та Верховної Ради України.

 

 

Нагадаю, що ,як констатує українська редакція відповідної статті в Вікіпедія, Конституція Речі Посполитої 3 травня 1791 (дослівно «урядовий закон» пол. ustawa rządowa) — вважається однією з перших в Європі конституцією в сучасному розумінні, ухваленою на Чотирилітньому сеймі в Польщі, що встановлювала устрій Речі Посполитої згідно з ідеями просвітництва; зберігаючи становий устрій, зміцнила виконавчу владу за принципом спадкової монархії; скасувала liberum veto, розширила права міщан, послабила позиції магнатів; скасувала поділ на Корону і Литву. Головними творцями Конституції були король Станіслав Авґуст Понятовський, граф Іґнацій Потоцький, політик і публіцист Гуґо Колонтай. Конституція втратила чинність після Торговицької конфедерації та збройної інтервенції Росії.

 

https://twitter.com/MJanukonis/status/997204617388838912