Відбулась офіційна зустріч Українсько-Польського форуму партнерства при МЗС Польщі та України

Відбулась офіційна зустріч Українсько-Польського форуму партнерства при МЗС Польщі та України

В Києві відбулась офіційна спільна зустріч обох частин Українсько-Польського форуму партнерства при Міністрах закордонних справ Польщі та України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Першого віце-президента Польсько-Української господарчої палати, учасника Українсько-польського Форуму партнерства під патронатом Міністрів закордонних справ Польщі та України Олега Дубіша.

1 грудня 2018 року, вперше за майже півтора року відбулась офіційна спільна зустріч обох частин Українсько-Польського форуму партнерства при Міністрах закордонних справ Польщі та України. Наша зустріч відбулась в рамках офіційного візиту до України Міністра закордонних справ Республіки Польща Яцека Чапутовіча. Вважаю як сам факт нашої спільної зустрічі, так і атмосферу та суть проведених перемовин, дуже позитивними і символічними. Вірю що далі в наших офіційних двосторонніх відносинах буде тільки краще!))).

Свій робочий день з колегами з обох частин Польсько-Українського форуму партнерства ми розпочали в  «Софії Київській», де в «Будинку митрополита» відбулося урочисте нагородження українського кінорежисера Олега Сєнцова премією Міністерства закордонних справ Республіки Польща «Pro Dignitate Humana». Відзнаку отримала сестра Олега Сєнцова Наталія Каплан. На церемонії нагородження зокрема виступили Павло Клімкін та Яцек Чапутовіч, а в залі були присутні чисельні представники ЗМІ та багато достойних гостей з яких я хотів би окремо відзначити Мустафу Джемільова та Ахтема Чийгоза.

Потім був день праці і перемовин учасників Польсько-Українського форуму партнерства в Дипломатичні академії при МЗС України по широкому переліку питань двостороннього співробітництва, який розпочався з висупів Міністрів закордонних справ України  та Польщі  Павла Клімкіна та Яцека Чапутовіча.

 

 

Великого позитиву до атмосфери нашої зустрічі також додало прийняте на передодні (до речі після і на зміну попередньої невдалої спроби) рішення депутатів Київської міської Ради про перейменування вул.Тверської в центрі столиці України в честь великого прибічника і архітектора польсько-українського порозуміння та партнерства  та друга України Єжи Гєдройця. Це рішення стало можливе задяки зусиллям великої групи людей, але особисто я хотів би виразити особливий респект і уклінну подяку за терпіння, зусилля, наполегливість і проведену роботу колегам з нашого Форуму Данилу Лубківському, Олександру Зінченку, Олі Гнатюк та Віталію Портникиву. Своєрідним підсумком нашої роботи 1 грудня  можна вважати Заяву Українсько-Польського форуму партнерства вперше прийняту спільно, польською і українською частиною нашого Форуму, до ознайомлення з текстом  якої я і запрошую всіх кому не байдуже майбутнє польсько-українських відносин і наших країн в у мовах світу, що динамічно змінюється:

«НАША СВОБОДА – ВЗАЄМОЗАЛЕЖНА»

Заява Українсько-Польського форуму партнерства за підсумками зустрічі у Києві 1 грудня 2018 року.

Сьогодні, 1 грудня 2018 року, ми, члени Українсько-Польського форуму партнерства, зустрілися в Києві, щоб обговорити головні актуальні теми нашого громадського діалогу та плани на перспективу.

Відзначаємо, що засідання форуму відбулося в день двадцять сьомої річниці історичного референдуму, який утвердив незалежність України, та напередодні двадцять сьомої річниці визнання вільної України вільною Польщею, першою серед інших держав світу.

Наголошуємо, що цього року і Україна, і Польща святкують столітні ювілеї відновлення національної державності.

Складаємо шану історичній боротьбі за свободу обох народів і відзначаємо гідний наслідування приклад тих українців і поляків, які ставали на захист один одного від зовнішніх зазіхань та агресії.

Наголошуємо, що як і сто років тому, сьогодні Україні і Польщі загрожують спільні зовнішні загрози.

Ґрунтуючись на традиції взаємної підтримки, рішуче засуджуємо агресію Росії проти України, що призвела до численних жертв та окупації Криму й окремих районів Донбасу, та нову хвилю ворожих провокацій проти Українського народу, наслідком яких стали нещодавні події в Азовському морі і Керченській протоці.

Висловлюємо безумовну солідарність у спільній протидії агресору, який становить загрозу Україні, Польщі і всій Європі, та закликаємо до такої ж єдності громадянства всіх європейських і євро-атлантичних партнерів.

Вітаємо присудження Міністром закордонних справ Республіки Польща Яцеком Чапутовічем нагороди «Pro Dignitate Humana» українському режисеру та політичному в’язню Олегу Сенцову і закликаємо всіх міжнародних партнерів не покладати рук і не зупиняти тиску, доки свободу не здобудуть всі українські заручники і полонені, ув’язнені Кремлем.

Вітаємо давноочікуване рішення Київської міської ради назвати іменем Єжи Ґєдройця вулицю в центральній частині столиці України. Сподіваємося на появу місць, названих в честь видатних українців, у Варшаві та інших містах Польщі, а також на продовження традиції відзначення польських діячів в Україні.

Заохочуємо урядовців, політиків та громадських діячів обох держав розвивати всі ініціативи, які на основі принципів взаємної поваги, рівності та партнерського паритету працюють на зміцнення нашої довіри, співпраці та союзництва.

Прагнемо зробити все можливе, щоб єдність наших народів не вдалося розміняти на протиріччя чи провокації, в тому числі інспіровані третіми силами.

Наш форум об’єднує усвідомлення історичної закономірності, яка не раз доводила, що свобода України і Польщі – взаємозалежна, а розподіл чи підпорядкування одного з наших народів неминуче призводить до поневолення іншого.