Відбувся Польсько-Український форум «Де і як шукати інвестиції Громадам»

Відбувся Польсько-Український форум «Де і як шукати інвестиції Громадам»

14 липня 2021 року в онлайн форматі відбувся форум «Де і як шукати інвестиції громадам». Співорганізаторами заходу виступили: МАОМС «Асоціація інвестиційно-привабливих громад» та Польсько-Українська Господарча Палата. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Виконавчого директора МАОМС «Асоціація Інвестиційно-привабливих громад», засновниці ГО «Єдина громада – єдина мета», заступниці Тетіївського міського голови 2018-2020 років, журналістки Олени Коцеруби.

У Форумі взяли участь 452 учасника. Серед учасників – представники  державних підприємств та установ, громад, бізнесу, народні депутати, експерти, асоціації місцевого самоврядування, міжнародні організації, муніципалітети Республіки Польща, Лодзька економічна стрефа та Національне агентство з питань енергозбереження Республіки Польща (KAPE).

З вітальним словом до учасників Форуму звернулися: голова Асоціації інвестиційно-привабливих громад Руслан Майструк, перший віце-президент Польсько-Української  Господарчої Палати Олег Дубіш та народний депутат України Ольга Василевська-Смаглюк.

У своєму вітальному слові голова Асоціації інвестиційно-привабливих громад Руслан Майструк cказав, що: «Реформа децентралізації продовжується, і я не буду першим хто скаже, що вона є найуспішнішою в нашій країні. Сьогодні ми маємо 1469 громад в Україні, які всі, я впевнений, мають бажання покращувати життя своїм мешканцям та робити його комфортнішим, але для цього потрібні ресурси, кошти».

Перший віце-президент Польсько-Української Господарчої Палати Олег Дубіш акцентував на тому, що: «Досвід Польщі для України є неоціненним. І ми би хотіли так проводити наші подальші робочі проекти, наші зустрічі, щоб ми зрозуміли не лише те позитивне, що було в Польщі, а також вчилися на негативному досвіді наших польських колег. Польща на сьогодні являється одним з основних торгово-економічних партнерів України. І ми би дуже хотіли, щоб зростала не тільки складова частина торгово-економічна, але й зростала інвестиційна участь наших польських партнерів в розвитку бізнесу в Україні і, відповідно, територіальних громад. Якщо говорити коротко, то принциповим моментом наших з вами зустрічей і подальшої роботи має бути комплексний характер. Не комплексний підхід чимось нагадує мені негативні моменти, які 20-30 років тому мали місце в Польщі. І саме участь польських партнерів, співпраця з польськими партнерами дасть нам можливість уникнути такого роду помилок».

Народний депутат України Ольга Василевська Смаглюк відмітила, що: «Децентралізація – це великі можливості, але й велика відповідальність. Я вважаю пріоритетною прозорість об’єднаних територіальних громад, прозорість фінансування і розпорядження фінансами, участь громади у виборі об’єктів, які можуть слугувати для розвитку територіальної громади і ефективний менеджмент. Всі можливості у громад для того, щоб залучати інвестиції є. Тому бажаю вам плідної праці!»

Захід був розділений на декілька панелей. У першій панелі під назвою «Шляхи до інвестора в Україні. Як зробити Україну та громади конкурентоздатними» брали участь: в.о. керівника управління із залучення та супроводження інвестицій UkraineInvest Оксана Ткачук, співзасновник аналітичного центру “Український інститут майбутнього” Анатолій Амелін, директор державного підприємства «Національні інфраструктурні проекти» Віктор Хлонь, директор індустріального парку “Біла Церква” Володимир Хмурич, директор департаменту економіки і цифровізації Київської обласної державної адміністрації Наталія Погребна, експерт науково-технічного кластеру з комплексного розвитку територіальних громад Михайло Габрель. В.о. керівника управління із залучення та супроводження інвестицій UkraineInvest Оксана Ткачук розповіла  про державну підтримку проектів зі значними інвестиціями. Співзасновник аналітичного центру “Український інститут майбутнього” Анатолій Амелін акцентував на необхідності розробки громадами стратегій розвитку. Директор державного підприємства «Національні інфраструктурні проекти» Віктор Хлонь та Директор індустріального парку «Біла Церква» Володимир Хмурич зосередилися на індустріальних парках, як можливостях залучення інвестицій громадами. Директор департаменту економіки і цифровізації Київської обласної державної адміністрації Наталія Погребна розповіла про інвестиційні можливості Київщини, а також про інструменти для залучення інвестицій громадами. Експерт науково-технічного кластеру з комплексного розвитку територіальних громад Михайло Габрель виступив з презентацією комплексного підходу до залучення інвестицій.

У панелі «Досвід українських міст у залученні інвестицій» власним досвідом поділилися Славутицький міський голова Юрій Фомічев, Чортківський міський голова Володимир Шматько та депутат Білоцерківської міської ради, к.е.н., доцент кафедри корпоративних фінансів та контролінгу ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана» Ольга Нагорна.

В ході форуму українські громади отримали гарну можливість ознайомитися з досвідом польських міст у залученні інвестицій від керівника Відділу економічного розвитку та обслуговування інвесторів муніципалітету Свіноуйсце  Гонщьоровської Мирослави, інспектора муніципалітету Острув Вєлкопольскі Млинаж Пьотра та віце-президента Офісу розвитку бізнесу і міжнародних відносин, керівника Відділу пошуку інвесторів та нерухомості муніципалітету Лодзь Шіпа Матеуша.

Про те, як функціонує Лодзька спеціальна економічна стрефа, як допомагає органам місцевого самоврядування шукати та залучати інвесторів та про досвід залучення інвесторів розповів спеціаліст Лодзької спеціальної економічної стрефи Даніель Лущин. Спеціаліст з енергетичної ефективності Національного агентства з питань енергозбереження Республіки Польща (KAPE) зосередився на досвіді агентства у комплексній термореновації житлових будинків у Польщі та презентував «Навчальний проект з енергетичної ефективності та енергетичного аудиту в Україні» (EETAP) для енергоаудиторів, який фінансується Національним фондом охорони довкілля та водного господарства Республіки Польща. Навчання є безкоштовним. Крім того, громади отримали можливість здійснити попередню реєстрацію на навчання під час Форуму.

В ході заходу також мали можливість презентувати себе організатори Форуму: Асоціація інвестиційно-привабливих громад та Польсько-Українська Господарча Палата.

Під завершення Форуму були підписані Меморандуми з Асоціацією малих міст України та Асоціацією “Енергоефективні міста України”.

Загалом, захід тривав майже п’ять годин і всі спікери Форуму були єдині в думці, що у громад, наразі, є багато можливостей та інструментів для залучення інвестицій, залишається наполегливо працювати, адже успішні громади – це успішна Україна.

Дякуємо Польсько-Українській Господарчій Палаті за співпрацю, партнерам та учасникам за участь у форумі, спікерам за цікаві та мотивуючі виступи, а також Войцеху Зволінському за 5 годин безперервного перекладу!