Вірші Тараса Шевченка звучали в Люблині
pixabay.com/CC0 Public Domain

Вірші Тараса Шевченка звучали в Люблині

Традиційне читання поезії «Кобзаря» відбулося у сквері його імені. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У 205-у річницю народження Тараса Шевченка, 9 березня 2019 року, у сквері його імені в Люблині (ріг вулиць Руська і Львівська) відбулося традиційне читання поезії «Кобзаря».

Як наголосив голова Українського товариства Григорій Купріянович, Тарас Шевченко – це ключова особистість для української культури:

«Це людина, яка породила пробудження української ідентичності в сучасному розумінні цього слова, яка зіграла велику роль у формуванні сучасної української літературної мови, він для українців людина-символ, особа надзвичайно важлива», – наголосив учасник події, історик Григорій Купріянович.

Читання поезії Тараса Шевченка супроводжувало пікетування з боку людей, які вимагають змінити назву скверу його імені. Створено навіть громадську ініціативу щодо зміни назви скверу. Голова цієї ініціативи Здзіслав Коґуцюк наголошував, що на погляд пікетувальників, назву скверу треба замінити на «Справедливих українців».

Традицію «Читань Шевченка у сквері Шевченка» започатковано у Люблині у 2014 році – у 200-у річницю народження українського національного пророка.

IAR/Л.І.