Вітчизняний завод з виробництва сонячних панелей – ще одна інвестиція в енергонезалежність (фото)
фото з Фейсбука

Вітчизняний завод з виробництва сонячних панелей – ще одна інвестиція в енергонезалежність (фото)

Вітчизняний завод з виробництва сонячних панелей у м. Енергодар – ще одна інвестиція в енергонезалежність та економіку України! Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на сторінку у Фейсбуці Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергія Савчука.

Разом із журналістами та представниками бізнесу провів прес-тур на український завод із виробництва сонячних панелей, відкритий у березні ц.р. компанією «Енхол» (http://enhol.com.ua) у м. Енергодар (Запорізька область).

Перед реалізацією задуму щодо виробництва сонячних панелей представники компанії детально вивчали цей ринок, його перспективи, а також досвід Китаю – однієї із провідних країн світу у цій сфері. Наразі компанія збирає і постачає сонячні панелі як бізнесу, так і приватним домогосподарствам.

У найближчих планах компанії – встановити додаткову технологічну лінію для виготовлення фотоелектричних модулів.

Привітав керівника компанії Andrey Fedorchenko та його команду (Леонид Богданович) із заснуванням вітчизняного виробництва сонячних панелей, які стають все більше затребуваними на українському ринку.

Сонячна енергетика в країні, дійсно, стрімко розвивається. Лише за 3 місяці 2018 р. встановлено 100 МВт потужностей сонячних електростанцій, що складає майже половину потужностей СЕС, введених за весь 2017 рік.

Швидко зростає попит на сонячні панелі і серед приватних домогосподарств.

Якщо на початку 2015 р. лише 40 родин встановили приватні сонячні станції, то станом на кінець I кварталу 2018 р. вже 3553 сім’ї перейшли на «сонячну електроенергію.
Починаючи з 2015 року, у встановлення сонячних електростанцій приватними домогосподарствами інвестовано понад 64 млн євро.

Стимулом до цього став удосконалений та прив’язаний до курсу євро «зелений» тариф на «чисту» електроенергію, а також запроваджений «зелений» тариф для сонячних станцій потужністю до 30 кВт.
Відповідний Закон № 514-VIII (http://zakon.rada.gov.ua/go/514-19) розроблено за безпосередньої участі Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України та прийнято Верховна Рада України у червні 2015 року.

Тож, завдяки ефективному законодавчому стимулюванню в Україні відкривається величезний ринок використання сонячних панелей. Вкрай важливо, що у цей сегмент заходять не лише іноземні, а й вітчизняні інвестори та бізнес. Таким чином, вони роблять власний внесок не лише у зменшення енергозалежності країни, а й у розвиток її національної економіки.

Загалом, станом на 1 квітня 2018 р., у Запорізькій області діють 14 об’єктів відновлюваної електроенергетики, які працюють за «зеленим» тарифом, зокрема:

найбільша в Україні Ботієвська вітроелектростанція потужністю 200 МВт;

13 сонячних електростанцій загальною потужністю 40,9 МВт (з них 2 СЕС загальною потужністю 24 МВт введено у І кварталі 2018 року).

Щиро дякую міському голові м. Енергодар Павел Музыка та керівництву підприємства «Енхол» за ініціативність у питаннях «чистої» енергетики та партнерство в організації прес-туру на зазначене виробництво.