Вся справа в держбюджеті

Вся справа в держбюджеті

Вся справа в держбюджеті. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Народного депутата ВР України від політичної партії “Сдуга Народу”, президента Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик, доцента кафедри політології Національного педагогічного університету ім. П.Драгоманова Ірини Верещук.

По-перше, в бюджеті сидить прибуток багатьох наших олігархів та великих бізнесів. По-друге, з держбюджету звикла годуватись ціла армія корупціонерів. По-третє, з держбюджету отримують свої відсотки наші зовнішні кредитори.

Справа в тому, що кредити МВФ, в тому числі, закривають бюджетні дірки, які залишаються після олігархів та корупціонерів.

Мені не дуже подобаються всі ці «структурні маяки» від МВФ. Все це дійсно починає бути схожим на оптово-роздрібну торгівлю суверенітетом.

Так що робити?

По-перше, поступово почати привчати олігархів до дієти. Тобто вони мають звикнути заробляти менше (або значно менше) та більше віддавати до бюджету.

По-друге, перейти до ліквідації корупціонерів як економічного класу (бо в Україні це саме економічний клас). Тут потрібне політичне рішення та готовність зайти далеко.

Не треба бути великим економістом щоб припустити, що дієта для олігархів та правоохоронний терор для корупціонерів знизить навантаження на бюджет на багато мільярдів гривень.

Отже, жорсткі маяки від МВФ мають свою позитивну сторону. Політична еліта країни постає перед дилемою: або наводити порядок всередені, або частинами поступово віддавати економічний суверенітет.

Безглузда та безпорада політична еліта приречена поступово так чи інакше втрачати суверенітет. Бо на суверенітет треба заслуговувати.

Час покаже.