Виїхали останнім поїздом з Донецька... і відкрили ресторан «за Віслою»
Ресторан «Za Wisłą» https://www.facebook.com/zawisla

Виїхали останнім поїздом з Донецька… і відкрили ресторан «за Віслою»

Сьогодні малий сімейний ресторан Ольги і Владислав Богославських у Торуні відвідувачі просто обожнюють, а деякі із них приїжджають у ньому поїсти навіть з інших міст. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Наш сьогоднішній гість — Олександр Богославський — родом із Донецька, з якого виїхав, як каже, останнім потягом відомого року. Шукаючи нового місця для життя своєї сім’ї — вибрали Польщу. Якоюсь мірою тому, що в нього є польське коріння. І він, і його дружина Ольга — кухарі за фахом, і судячи з усього, за покликанням. Три роки тому вони відкрили у Польщі, у місті Коперника — Торуні — свій ресторан, який назвали «Za Wisłą», що можна перекласти, як «На тому березі Вісли». Торунь — це історичне місто, яке перетинає найбільша польська ріка (так само як Дніпро перетинає Київ). Сьогодні цей малий сімейний ресторан відвідувачі просто обожнюють, а деякі із них приїжджають у ньому поїсти навіть з інших міст.

Хоч Владислав Богославський утік з воєнного Донецька, він не вважає себе біженцем. Він з нуля створив у Польщі свій бізнес просто як іноземець. І цей бізнес виявився настільки успішним, що якби не пандемія, таких ресторанів було у нього, мабуть, вже декілька.

Отже, це не буде матеріал про біженський шлях із т.зв. ДНР до Польщі, а радше про те, як створити успішний бізнес у сприятливих для підприємництва умовах, коли його основою є фаховість і повага до клієнта.

Отож, знайомтеся: власник і шеф кухні ресторану «За Віслою» у місті Торуні Куявсько-Поморського воєводства — Владислав Богославський.

«Za Wisłą» https://www.facebook.com/zawisla

Владислав Богославський завжди цікавився Польщею — у нього є польське коріння. Польські предки Владислава Богославського були заслані до Сибіру у час, коли частина Польщі опинилася під російським пануванням у XVIII-XIX століттях. Згодом вони втекли на Донбас. З пошуку предків в архівах нічого не вийшло, тому що потрібні були детальні дані, яких у Владислава Богославського просто не було.

А як він сам опинився в Торуні, що у центральній Польщі? — То була чиста випадковість — каже він. Просто знайома українка порекомендувала звернутися до нотаріуса, в якого був досвід співпраці з іноземцями, і який допоміг йому створити ресторан як товариство з обмеженою відповідальністю. Це був ресторан зі східноєвропейськими стравами, і вони дуже швидко отримали визнання клієнтів. Коли починали, подружжю Ольги і Владислава Богославських було за сорок років, і що важливо, був досвід роботи в ресторанній галузі в Україні.

Ольга і Владислав Богославські https://www.facebook.com/zawisla

Вже кілька місяців після відкриття ресторану, український шеф-кухар і його дружина вибороли третє місце у кулінарному конкурсі на «Золотий черпак» мера Торуні. А нагороду вручив їм відомий у Польщі телеведучий кулінарних ефірів Роберт Маклович. Були і наступні нагороди та визнання гостей. Саме, що кажуть клієнти? Якщо коротко процитувати польською, то найчастіше це вираз «raj w gębie», тобто «рай у роті». І дають найвищі оцінки…

Сьогодні Владислав Богославський каже, що найскладнішими були самі початки, коли вони з дружиною поставили все на одну карту. Легше стало тоді, коли у них сформувалася база постійних клієнтів. Утім, також їхньому ресторану довелося пройти серйозне випробовування пандемією… А ще — пандемія зупинила план створити мережу власних ресторанів…

Галина Леськів, Тарас Андрухович

У торунському ресторані «Za Wisłą» https://www.facebook.com/zawisla